Uncategorized

Kreativnost, tehnologija, tolerancija:

Zašto gay u Dalmaciji nije OK?

Zašto gay u Dalmaciji nije OK?

S.K.

U utorak, 21. siječnja, u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održat će se predavanje i diskusija pod naslovom Kreativnost, tehnologija, tolerancija: Zašto gay u Dalmaciji nije O.K.?

Predavač je mr.sc. Mirko Petrić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Predavanje će se održati u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija Javna sociologija u organizaciji Odjela za sociologiju.

Početkom prošlog desetljeća, američki ekonomist urbanog i regionalnog razvoja Richard Florida privukao je globalnu pozornost svojim postavkama o ‘kreativnoj klasi’ i povezanosti takozvanih ‘3T’ (talent, tehnologija, tolerancija) s razvojnim potencijalima pojedinih gradova.

Prema Floridinom tumačenju, gradovi koji imaju kreativnu i školovanu radnu snagu, visoke tehnološke potencijale i tolerantno stanovništvo, raspolažu znatno većim potencijalom privlačenja nove i održavanja postojeće gospodarske aktivnosti od gradova kojima nedostaje neka od te tri komponente.

Florida je smatrao da najbolju sliku o tome u kojim američkim gradovima vlada tolerantna atmosfera, može izraziti odnos stanovništva prema temama vezanim uz homoseksualnost.

Naime, dok se u svim drugim sferama ‘različitosti’ (primjerice, vjerska, etnička, rasna), u tadašnjem SAD-u nije bilo ‘politički korektno’ izjašnjavati ‘protiv’, teme vezane uz homoseksualnost ipak su prizivale znatno veći stupanj otvorenog iznošenja netolerantnosti, te su tako – prema Floridi – bile ‘zadnja granica’ na kojoj se može pouzdano utvrditi netolerantnost pojedine populacije.

Izlaganje u okviru tribine ‘Javna sociologija’ razmatra kakve su razvojne mogućnosti gradova u Dalmaciji promatrane u svjetlu Floridina indeksa mjerenja netolerantnosti. Razmatra se i stanje u Dalmaciji u odnosu na druge regije u Hrvatskoj, te mogući povijesni i društveni uzroci aktualnih oblika iskazivanja netolerantnosti.