Uncategorized

Feminizam kroz umjetnost

Zgodne žene spašavaju stvar, i ove godine

Zgodne žene spašavaju stvar, i ove godine

U srijedu, 29. lipnja, otvara se treće izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar, koji će trajati do subote, 1. kolovoza.

Ove godine su Skribonauti suradnji s Domom za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila pridružili i bivše radnice Uzora pa su djevojke i jedan dečko iz Miljenka i Dobrile istražili put od rada preko privatizacije do preživljavanja kroz sedmodnevnu radionicu organiziranu u partnerstvu s Kino klubom Split. Pod  mentorstvom Sunčice Fradelić,  polaznici/e su snimili/e kratki film koji će biti prikazan u Galeriji umjetnina u petak, 31. srpnja.

Festival se otvara u srijedu u LGBT centru Split multimedijalnom izložbom “Refleksije prošlosti – žudnja za životom” umjetnice Alene Orović. Izložba se sastoji od sedam slika velikog formata koje prikazuju ženske likove u nošnjama zadarskog kraja i sedam pripadajućih audio priča. Tema izložbe je žudnja osobe u ženskom tijelu, sputane i pomalo zarobljene ulogama, situacijama, zahtjevima okoline i društva, za bijegom u svrhu ispunjenja vlastitih želja, snova, i namjera. Izložba je otvorena do 9. kolovoza.

Drugi dan festivala, 30. srpnja,  namijenjen je retrospektivi filmske produkcije Kino kluba Split te predstavljanju rada kluba kroz razgovor s voditeljicom Kino kluba Split Sunčicom Fradelić, koja je ujedno i selektorica programa.

U petak, 31. srpnja, nastavljamo svoju filmsku priču kroz predstavljanje kratkog filma kojeg su snimili štićenici doma Miljenko i Dobrila o Uzoru i ženama koje su u njemu radile.

Zadnji dan festivala, subota 1. kolovoza, dan je za dvostruko događanje. Prva na rasporedu je  tribina “Patrijarhalno naslijeđe i položaj žena u Hrvatskoj” na kojoj će pored autorice izložbe, Alene Orović, govoriti i magistar rodnih studija Josip Šipić iz Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) Fakulteta političkih znanosti i Jelena Tešija, magistra rodnih studija te članica uredništva Libele.

Festival zatvaramo predstavljanjem novih snaga kratke priče, dvaju autorica čije je prvijence jednako dobro prihvatila i publika i kritika – Korane Serdarević i Ivane Rogar. Uz razgovor o temama i pitanjima koje stvaralaštvo ovih autorica otvara, dotaknut ćemo se i pozicije koje autorice imaju u suvremenoj hrvatskoj književnosti.