U fokusu

Group of Women Leaders for Change and Inclusion poručuju

Porast globalnog populizma urušava prava žena

Porast globalnog populizma urušava prava žena

Od dostupnosti pobačaja do jednakih mogućnosti zapošljavanja, prava žena ponovno bivaju urušavana zbog porasta globalnog populizma, ističe novoosnovana organizacija Group of Women Leaders for Change and Inclusion.

Došlo je do ponovnog oživljavanja nacionalističko-populističkih kretanja u mnogim zemljama širom svijeta, od Brazila do Turske, Filipina, Rusije i Sjedinjenih Država. To je dovelo do namjernog urušavanja prava stečenih kroz borbu i žrtvovanje generacija žena.

“Nacionalistički, populistički režimi sve više počinju isticati kako osnaživanje žena predstavlja izazov poziciji moći”, izjavila je bivša ministrica vanjskih poslova Argentine Susana Malcorra, jedna od osnivačica organizacije. “Mnogo je mjesta na kojima to postaje trend. Ako o tome glasno ne progovorimo, teško ćemo to spriječiti”, rekla je u intervjuu za Thomson Reuters Foundation.

 Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je u 2017. pravilo kojim je organizacijama koje SAD financira na globalnoj razini zabranjeno pokretati temu pobačaja, prisiljavajući ih da prihvate ograničenje ili izgube financijska sredstva. Sve se to događa u vrijeme kada je pravo na pobačaj ugroženo u mnogim zemljama.

Prošle je godine Irska okončala strogu zabranu pobačaja, dok je konzervativna vlada u Poljskoj dodatno potaknula pooštravanje već ionako restriktivnog zakona o pobačaju. Argentina je odbacila zakon o legalizaciji pobačaja, a očekuje se da će izbor krajnje desničarskog predsjednika u Brazilu usporiti napore za legalizaciju pobačaja.

Svjetski gospodarski forum u globalnom izvješću iz 2018. godine navodi da je prošle godine bilo manje zaposlenih žena nego muškaraca, uglavnom zato što ih je nedostatak organizirane brige o djeci onemogućio da rade ili napreduju do viših pozicija. Proći će još više od 200 godina prije nego što će žene imati jednake mogućnosti na radnom mjestu kao i muškarci, navodi se u izvješću.

“Moramo donijeti politike koje će osigurati da žene ne gube karijeru jer postaju majke, politike koje će i njihovim partnerima omogućiti podjelu odgovornosti”, rekla je Malcorra.

Pismo koje je potpisalo gotovo 40 žena, od Irine Bokove, bivše voditeljice UN-ove agencije za kulturu UNESCO do predsjednika Etiopije Sahle-Work Zewde, pozvalo je na zaštitu osnovnih prava žena prije nego što bude prekasno.

“Gubimo nešto i nismo ni svjesni toga”, kaže Malcorra. “Želimo osigurati da ljudi shvate da je situacija ozbiljna i da bi mogla postati kritična”, zaključuje.