U fokusu

slavi se Dan oslobođenja Zagreba

I ove godine gorjet će Trnjanski kresovi za nepokoreni Zagreb

I ove godine gorjet će Trnjanski kresovi za nepokoreni Zagreb

MAZ

Tradicionalna proslava Dana oslobođenja Zagreba, Trnjanski kresovi, održat će se u subotu, 4. svibnja na savskom nasipu pored Mosta slobode. Uz bogati kulturno-umjetnički sadržaj i radionice za sve uzraste, brojna druga iznenađenja i nezaobilazno paljenje kresova, posjetiteljice i posjetitelji će glasno, borbeno i radosno proslaviti 74. obljetnicu oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije i odati počast svima onima koji su za slobodu borili, ali se bore i danas.

“Proslava Dana oslobođenja Zagreba povijesno je značajna manifestacija kojom odajemo počast borbi kojoj dugujemo mnogo, a najviše da je nastavimo. I ove godine na Trnjanskim kresovima očekujemo nekoliko tisuća posjetiteljica i posjetitelja s kojima ćemo zajednički obilježiti povijesnu pobjedu nad fašizmom te glasno poslati poruku da i danas od temeljnih prava i sloboda koje nam je ta pobjeda donijela nećemo odustati. Od ultraklerikalnih udruga koje napadaju temeljna prava žena i LGBT populacije, do samog državnog vrha zaslužnog za sve gori odnos prema manjinama i izbjeglicama, za opću materijalnu nesigurnost i starih i mladih, za uništenje sustava zdravstvene i socijalne skrbi – svima koji sustavno pokušavaju izbrisati značaj antifašističke borbe – 4. svibnja ćemo glasno poručiti da nam povijest otpora i borbu za bolje sutra ne mogu oduzeti.” poručile su organizatorice iz Mreže antifašistkinja Zagreba.

Kao i svaki put dosad, kresovi će se paliti na mjestu povijesnog značaja. Naime upravo su kod Mosta slobode partizani 8. svibnja 1945. godine skelom preko Save ušli u grad i oslobodili Zagreb nakon četiri godine okupacije, po čemu je kasnije izgrađeni most i dobio ime. Ove godine će ujedno biti i peti jubilarni Trnjanski kresovi otkada je Mreža antifašistkinja Zagreba obnovila manifestaciju koja se od 1977. do kraja osamdesetih godina održavala kao dio šire proslave Dana oslobođenja Zagreba.