U fokusu

Pjesnikinje posvjedočile o nejednakim materijalnim uvjetima koji diktiraju društvenu svakodnevicu žena

Akcijom ‘Često odu u baštu i nikad se ne vrate’ upozereno da pravo na pobačaj mora biti dostupno svim ženama

Akcijom ‘Često odu u baštu i nikad se ne vrate’ upozereno da pravo na pobačaj mora biti dostupno svim ženama

Luiza Bouharaoua

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana za legalan i siguran pobačaj, Platforma za reproduktivna prava organizirala je akciju naziva “Često odu u baštu i nikad se ne vrate”.

Jučer, u subotu, 28. rujna, u 13 sati na Cvjetnom trgu pjesnikinje Sanja Baković, Marija Dejanović, Monika Herceg i Mateja Jurčević čitale su svjedočanstava žena i poezije koja se bavi njihovim životima. Svjedočile su o nejednakim materijalnim uvjetima koji diktiraju društvenu svakodnevicu žena.

Članice Platforme za reproduktivna prava naglašavaju da iskustva žena ispričane kroz poeziju govore da mora postojati stvarni izbor, pravo na pobačaj i pravo na planiranje trudnoće, kao i sva druga reproduktivna prava i da sva moraju biti dostupna svim ženama. Upozoreno je kako je pobačaj i dalje nedostupan u Hrvatskoj, i to iz tri razloga: visokih i neujednačenih cijena, sve raširenijeg tzv. priziva savjesti i društvene stigme. 

Naziv akcije preuzet je iz pjesme Monike Herceg, objavljene u zbirci “Lovostaj”, koji se osvrće na etnografske zabilješke Nade Sremac koja 1940. piše da žene po selima umiru nekontrolirano kao u Africi.

{slika}

“Za mnoge žene ‘odlazak u baštu’ ili put u Sloveniju i danas su jedina opcija – jer je pravo na pobačaj i na planiranje trudnoće na prvoj liniji udara na javno zdravstvo, čija se dostupnost sve više ograničava procesima komercijalizacije i privatizacije”, poručeno je iz Platforme.

28. rujna obilježavamo Međunarodni dan za legalan i siguran pobačaj, važan datum kojemu je temelj dala borba aktivistkinja s područja Latinske Amerike i Kariba za dekriminalizaciju pobačaja. Dan za danom, diljem svijeta, glasovi žena se ujedinjuju i nastavljaju borbu za pravo na pobačaj te reproduktivno zdravlje i prava bez obzira na pojedinačni ekonomski i društveni status.

{slika}

“Političku borbu žena, koja svakodnevno jača i širi se, prate i sve glasnije pjesnikinje. Govore o historijskim borbama i rodno uvjetovanom nasilju, prepoznaju i jasno izgovaraju nejednake materijalne uvjete koji diktiraju društvenu svakodnevicu žena. Uopćena iskustva nezaposlenih žena, žena koje rade na određeno, studentica, žena iz ruralnih područja, žena s djecom bez podrške obitelji i šire zajednice, žena bez zdravstvenog osiguranja i tražiteljica azila nam još jednom potvrđuju nužno – da bismo govorile o zajedničkoj borbi i postojanju stvarnog izbora, pravo na pobačaj i pravo na planiranje trudnoće, kao i sva druga reproduktivna prava, moraju biti dostupna svim ženama”, stajalo je u pozivu na akciju.