U fokusu

humanitarna plesna akcija

Širimo svijest, spasimo život!

Širimo svijest, spasimo život!

Zaklada SOLIDARNA i plesni pokret “Spread The Culture” od 27. travnja do 31. svibnja organiziraju humanitarnu akciju “Širimo svijest, spasimo život” kojom će skupljati sredstva za Fond #SPASIME! 

U sklopu akcije, tijekom 14 dana od 1. do 14. svibnja, “Spread The Culture” organizirat će online plesne radionice. Radionice će se tijekom navedenih 14 dana svakog dana prikazivati na Instagram Live i tako biti otvorene za sve! Cilj plesnog pokreta “Spread The Culture” dosad je bio udružiti plesnu zajednicu i širiti plesnu kulturu, a sada pozivaju i plesače i neplesače da se udruže, pomognu žrtvama obiteljskog nasilja i šire svijest kroz ples!

Trenutno stanje karantene uzrokovano pandemijom Covida-19 sve nas je dovelo do promjena navika, želja, planova… Preispitujemo sebe i druge, razne situacije, bojimo se, pomalo smo ograničeni, no možda i više nego prije zahvalni na stvarima koje imamo. Ipak, unutar svoja četiri zida u miru možemo popiti kavu, plesati, napraviti ručak, odraditi posao, nazvati prijatelja, sestru, brata, mamu, odmoriti, imamo određenu slobodu i mir. Nekima su nažalost mir i sloboda nasilno oduzeti.

Kršenje ljudskih prava u obliku obiteljskog nasilja u izolaciji eskalira iz dana u dan. Procjenjuje se kako se nasilje u posljednjih mjesec dana povećalo čak za jednu trećinu. Mnoge žrtve zbog izolacije u kojoj se cijela država nalazi, nisu u mogućnosti prijaviti nasilje. Neke se boje da zbog manjka kapaciteta u skloništima i nepostojanju skloništa u čak 6 županija, a zbog uvedenih mjera, za njih neće biti mjesta. Možda presudno, mnoge se boje, srame i još više nego inače, osjećaju bespomoćno.

Zaklada SOLIDARNA, Fond #spasime i Spread The Culture pokret pozivaju vas na zajedničku odgovornost. Zajedno smo promjena! Kao plesni pokret kojem je dosada bio cilj udružiti plesnu zajednicu i širiti plesnu kulturu, ovaj put pozivamo sve plesače i neplesače da se udružimo, pomognemo i širimo svijest kroz ples.

U sklopu dvotjedne akcije organizirali smo online plesne radionice #plesomprotivnasilja sa čak 14 hrvatskih plesnih voditelja. Tijekom dvotjedne akcije, donacijama će se skupljati sredstva za Fond #spasime. Sva prikupljena sredstva iskoristit će se za odvjetničke troškove, troškove stanarina do tri mjeseca, troškove vrtića i školske opreme, troškove psihoterapije i slično. Donacije mogu dobrovoljno dati svi koji su mogućnosti – svaka kuna vrijedi! Donirati možete u bilo kojem trenutku od 27.04. do 31.05. putem linka.