U fokusu

Otvoren Zagorkin stan

Stan na adresi Dolac 8, u kojem je Marija Jurić Zagorka provela posljednjih 20 godina svog života, službeno je otvoren kao Memorijalni prostor “Zagorka”. Prema riječima direktorice Centra za ženske studije Rade Borić, prostor je zamišljen kao informacijsko-dokumentacijski centar za proučavanje Zagorkina života i stvaralaštva te prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj.

Otvoren Zagorkin stan

Stan od 134 kvadrata na adresi Dolac osam, u kojem je poznata hrvatska književnica Marija Jurić Zagorka provela posljednjih 20 godina svog života, službeno je otvoren kao Memorijalni prostor “Zagorka”.

Stan je otvorio zagrebački gradonačelnik i predsjednički kandidat Milan Bandić, a prostor je, prema riječima direktorice Centra za ženske studije Rade Borić, zamišljen kao informacijsko-dokumentacijski centar za proučavanje Zagorkina života i stvaralaštva te polivalentan multimedijalni kulturni prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj.

 U stanu će na policama biti izloženo više od tri tisuće knjiga i časopisa posvećenih temama ženske ravnopravnosti, ali i beletristika domaćih i stranih književnica. U knjižnicu će se svi moći učlaniti, a bit će otvorena četvrtkom poslijepodne, istaknuto je na otvorenju.

– U ovom prostoru nastojat će se revalorizirati znanje o Zagorki, ali i ukupno žensko stvaralaštvo u hrvatskoj povijesti – rekla je Borić, pozvavši sve građane da sudjeluju u programu koji će se održavati u tom prostoru.

Grad Zagreb otkupio je stan od njegova nasljednika Željka Cara za 450 tisuća eura, a Car je Gradu donirao sve Zagorkine osobne stvari.

Gradski ured za imovinsko-pravne poslove za uređenje stana je uložio dodatnih 70 tisuća kuna, a Gradski ured za kulturu uložio je dodatnih 170 tisuća kuna za aktivnosti koje će se održati u stanu tijekom ove godine, rekao je Veljko Mihalić iz Gradskog ureda za kulturu.

Dani Marije Jurić Zagorke održat će se od 25. do 30. studenog, a do kraja 2009. godine ponedjeljkom i utorkom u tom će se prostoru održavati obrazovni program “Pod Zagorkinim kišobranom”. Za prosinac je najavljeno gostovanje Dubravke Ugrešić kao ikone suvremene ženske književnosti.