U fokusu

Ipak zabrana noćnog rada trudnicama

Hrvatski sabor donio je novi Zakon o radu, a prihvaćen je Vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama ne zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik. Za novi ZOR glasalo je 79 nazočnih zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i nezavisni Dragutin Lesar napustili sabornicu.

Ipak zabrana noćnog rada trudnicama

Hrvatski sabor donio je novi Zakon o radu, a prihvaćen je Vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama ne zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik.

Za novi ZOR glasalo je 79 nazočnih zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i nezavisni Dragutin Lesar napustili sabornicu, nazivajući novi zakon “antiradničkim”.

Novi je ZOR usklađen s EU-standardima, a njegovo donošenje trebalo bi stvoriti pretpostavke za zatvaranje 19. pregovaračkog poglavlja “Socijalna politika i zapošljavanje”.

Novim je zakonom definirano i najduže tjedno radno vrijeme od 40 sati, uz maksimalno osam sati prekovremenog.

Godišnji odmor trajao bi najmanje četiri tjedna (do sada 18 dana).

Izjašnjavanje o ZOR-u Sabor je započeo još u srijedu, kada je većina odbila gotovo sve od 90-ak oporbenih amandmana.

Glasanje je odgođeno za danas jer su klubovi SDSS-a i nacionalnih manjina zatražili dodatne konzultacije s Vladom

Milorad Pupovac (SDSS) tada je objasnio kako bi trebalo razmotriti neke od amandmana, među kojima je posebno izdvojio onaj SDP-a i nezavisnog Dragutina Lesara da se rad ne određeno vrijeme, umjesto na tri, ograniči na jednu godinu.

Iako su prihvatili Vladin amandman o zabrani noćnog rada trudnicama, SDP-ovci su takvo rješenje nazvali alibi-amandmanom.

“Taj amandman ne popravlja bitno Zakon o radu, nego samo daje priliku nekima koji su se ovdje pobunili, jer vam za donošenje ZOR-a treba 77 ruku”, kazala je Milanka Opačić (SDP), ocijenivši da je svoj jedini amandman Vlada donijela “za mir u koaliciji”.