U fokusu

Predstavljanje Centra za anarhističke studije

Predstavljanje Centra za anarhističke studije

Od 26. do 28. ožujka održavao se 6. Anarhistički sajam knjiga, događaj koji se odvija jednom godišnje i to nekako uvijek na proljeće. Osnovna ideja sajma je okupiti što više anarhističkih grupa i projekata u svrhu razmjenjivanja iskustva i znanja.

Jedno takvo razmjenjivanje znanja i ostvarenih projekata bilo je na predstavljanju Centra za anarhističke studije. Centar za anarhističke studije ili skraćeno CAS je nevladina neprofitna udruga. Cilj ove udruge je prvenstveno proučavanje anarhističke povijesti ali s naglaskom na anarhosindikalizam. Centar stoga prikuplja anarhističku literaturu i objavljuje publikacije anarhističke tematike. Centar također organizira različita predavanja i rasprave na koje poziva sve zainteresirane da se uključe. Jedno takvo predavanje održalo se 26.3. u MaMi i iako se okupilo svega nekolicina ljudi,  prazne stolice nisu smele mladog Jurja Katalenca koji je sa strpljenjem iznio planove i ciljeve svoje grupe koju premda čine samo četiri člana, koja su apsolutno ravnopravna,  iza sebe imaju objavljene četiri knjige, jedno online izdanje a u pripremi su im također zanimljiva izdanja. Tako očekujemo pod okrijem Biblioteke ( crvena/crna ) Zbornik radova: anarhizam i sindikalizam; od SolFea: Ekonomija slobode te od G. P. Maksimova: Moji stavovi. Zatim Biblioteka Revolucija u slikama priprema izdavanje stripa Posao, zajednica, politika, rat jednog nepoznatog autora pod sinonimom Prole.info. Ovaj nepoznati umjetnik kroz svoje crteže iznosi kratki vodič kapitalizma.  U svakom slučaju, grupa se kreće prema perspektivnoj budućnosti no, kao što to i uvijek biva, najveći problem grupe je nedostatak financijskih sredstava pa je to i glavni uzrok što su knjige u pripremi, još uvijek “u pripremi”. Među objavljenim izdanjima su knjiga Emila Pougeta: Osnove sindikalizma, direktna akcija, sabotaža; zatim knjiga Rudolfa Rockera: Metode anarhosindikalizma, koja se sastoji od dva dijela a drugi dio je CNT:Anarhosindikalizam u Puerto Realu. Treća knjiga je knjiga Arthura J. Millera: Kako omogućiti anarhističku revoluciju?

{slika}

I trenutno posljednja objavljena knjiga pod pokroviteljstvom ove grupe je Blokadna kuharica ili kako je izgledala blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ova zadnja je blisko poznata svim studentima a ponajviše onima Filozofskog fakulteta jer se radi o upravo njihovoj blokadi održanoj prošle godine.

Postoji i jedno online izdanje o Organizacijskoj platformi Sveopćeg saveza anarhista čija tiskana verzija čeka bolja financijska vremena.

Grupa postoji tek jednu godinu pa s obzirom na svoj mlado postojanje u budućnosti možemo očekivati dosta pa možda čak i punu dvoranu publike. Možda zainteresirane privuče činjenica kako se CAS zalaže za slobodu, jednakost, ravnopravnost, solidarnost a protivi svakom obliku nacionalizma, klerikalizma, militarizma i diksriminacije.

Detalje o aktivnosti ove grupe mogu se naći na njihovoj web stranici: http://anarhizam.hr/

Za razliku od Predstavljanja Centra za anarhističke studije gdje je bilo stolica viška, ako ste htjeli pogledati kraći dokumentarac imenom Ratovi za skovotove koji se održavao u subotu 27. u Frankopanskoj 1 morali ste doći uistinu ranije ili tražiti alternativno mjesto sjedenja jer mjesta nije bilo dovoljno. Očito veliki broj zainteresiranih nije bio očekivan.

Što se samog sajma anarhističkih knjiga tiče, događaj se protezao na sva tri dana ovog događaja. Sajam se održavao u kinu Europa na prvom katu. Svi oni koji možda i nisu znali što je anarhizam te o kakvom se točno pokretu radi, na sajmu su to mogli lako naučiti. Naime, osim knjiga o anarhizmu, na sajmu su se nudile i kraće brošure koje bi anarhističke početnike mogle uvesti u sami pojam bez da potroše previše novaca. Osim knjiga, u duhu anarhizma prodavale su se i majice, broševi, CD-i pa čak i dobre stare kasete.

No kako sami anarhisti nagašavaju, anarhizam nije nešto što se “odradi” u tri dana godišnje, anarhizam je njima način života, dogma koju žive i u skladu koje djeluju. Stoga sve zainteresirane mole da ima se jave i štoviše, pridruže u njihovim akcijama. Jer na koncu, ono za što se zalažu anarhisti, a to su sloboda, ravnopravnost i solidarnost je nešto što i svaki pojedinac želi, bilo da se naziva anarhistom ili ne.