U fokusu

Povorka ponosa po deveti put kreće zagrebačkim ulicama

Podržimo ljudska prava i civiliziranu Hrvatsku

Danas točno u 15h sa Trga žrtava fašizma u Zagrebu kreće Povorka ponosa LGBTIQ osoba, deveti po redu Zagreb Pride. Povorka ponosa Zagreb Pridea je godišnji LGBTIQ prosvjedni marš s političko-zabavno-kulturnom manifestacijom koja se kontinuirano održava u lipnju ili srpnju od 2002. godine u Zagrebu. “Zagreb Pride” je jedini Pride u Hrvatskoj, a od značaja je i za susjedne zemlje gdje zbog društveno-političke klime ili zabrane vlasti nije u mogućnosti organizirati Pride. Pride se ove godine održava pod sloganom “Hrvatska to može progutati!”.

Podržimo ljudska prava i civiliziranu Hrvatsku

Danas točno u 15h sa Trga žrtava fašizma u Zagrebu kreće Povorka ponosa LGBTIQ osoba, deveti po redu Zagreb Pride.

Povorka ponosa Zagreb Pridea je godišnji LGBTIQ prosvjedni marš s političko-zabavno-kulturnom manifestacijom koja se kontinuirano održava u lipnju ili srpnju od 2002. godine u Zagrebu. “Zagreb Pride” je jedini Pride u Hrvatskoj, a od značaja je i za susjedne zemlje gdje zbog društveno-političke klime ili zabrane vlasti nije u mogućnosti organizirati Pride.
Povorke ponosa održavaju se diljem svijeta od 1970. godine kao obljetnica sukoba građana i građanki s policijom ispred njujorškog kluba The Stonewall Inn, u četvrti Greenwich Village, u ulici Christopher u noći s 27. na 28. lipnja 1969., uglavnom u lipnju i srpnju i to pod različitim imenima, no najčešće kao “Pride” ili “Christopher Street Day” (“CSD“).  Pride povorke proširile su se diljem svijeta kao znak vidljivosti LGBT osoba i kao oblik sjećanja na prvu pobunu – na noć 28. lipnja u klubu Stonewall i ulici Christopher. Taj dan uzret je kao Međunarodni dan LGBTIQ ponosa,

Pride se ove godine održava pod sloganom “Hrvatska to može progutati!”. Tema Povorke ponosa je “Sloboda seksualnog izražavanja i različitost seksualnih praksi”.

{slika}

Povorka ponosa i javni skup teći će ovim redom:

14h početak okupljanja na Trgu žrtava fašizma. Druženje i zagrijavanje.

15-16h Povorka ponosa kreće se centrom grada, ulicama kojima ćemo dati prigodno ime:

Račkoga (Bipsić Straße) – Trg hrvatskih velikana (Lezbožedni trg) – Jurišićeva (Trans aleja) –Trg bana Jelačića (Trg Stonewallske pobune) – Gajeva (Gayeva ulica) – Tesilna (Ulica Zagreb Pridea) – Zrinjevac (Park Ponosa)

16h Javni skup “Hrvatska to može progutati!” i prigodni govori u Parku Zrinjevac

16.45h: Zabavni program i koncert, voditelji-ce: Marino Čajdo i Karla Horvat Crnogaj

nastupaju: Marina Perazić i Drag King Show

Pozivamo vas da podržite svoje sugrađanke i sugrađane

Ukoliko niste u Zagrebu povorku i program možete pratiti na portalu www.queer.hr