U fokusu

B.a.B.e traže istragu protiv benkovačkih policajaca

Udruga B.a.B.e. zatražila je danas od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka pokretanje istrage o odgovornosti policajaca u slučaju dvostrukog ubojstva u benkovačkom kafiću u kojemu je 33-godišnjak ubio bivšu djevojku koja ga je dan prije prijavila policiji zbog nasilničkog ponašanja i njezina brata. B.ab.e. se pitaju, uspoređujući učinkovitost policije u slučaju obrane jednog poduzetničkog projekta (Slučaj Varšavska) s nemoći zaštite osoba koje su žrtve nasilnika, što su zapravo prioriteti Policije.

B.a.B.e traže istragu protiv benkovačkih policajaca

Udruga B.a.B.e. zatražila je danas od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka pokretanje istrage o odgovornosti policajaca u slučaju dvostrukog ubojstva u benkovačkom kafiću u kojemu je 33-godišnjak ubio bivšu djevojku koja ga je dan prije prijavila policiji zbog nasilničkog ponašanja i njezina brata.

Poštovani gospodine Karamarko,

Kao organizacija civilnoga društva koja već gotovo dva desetljeća posebnu pozornost posvećuje prevenciji i suzbijanju obiteljskog nasilja, zahtijevamo od Vas da pokrente temeljitu istragu o odgovornosti djelatnika policijske postaje glede slučaja dvostrukog ubojstva dviju posve nedužnih mladih osoba koja su se dogodila u Benkovcu 18. kolovoza 2010. godine.

Unutarnja kontrola mora utvrditi jesu li uistinu poduzete sve potrebne mjere kako bi se ovaj užasni a besmilseni čin spriječio, u što mi duboko sumnjamo. Naime, prečesto smo se već osvjedočile u činjenicu da se olako prelazi preko prijava o prijetnjama, bez provođenja temeljitih provjera posjeduje li osoba koja prijeti vatreno oružje, bez privođenja i podnošenja kaznenih prijava i lišavanja slobode do utvrđivanja svih bitnih činjenica.

Usporedimo li učinkovitost policije u slučaju obrane jednog poduzetničkog projekta (Grad Zagreb i Horvatinčić u Varšavskoj) od posve nenasilnih aktivista/kinja igrađana/ki s nemoći zaštite osoba koje su žrtve nasilnika, moramo se upitati što su prioriteti policije u Republici Hrvatskoj i za što građani/ke izdvajaju sredstva vjerujući da će barem njihovi životi biti maksimalno zaštićeni. U ovomje slučaju život su izgubile dvije vrlo mlade osobe: Marina Palvara (22 godine)i njezin brat Marin Kambera (23).

Očekujemo da ćete o nalazima istrage izvijestiti javnost.

S uvažavanjem,

Sanja Sarnavka (B.a.B.e.)