U fokusu

Ženski tenis proslavio 40. rođendan

Ženski profesionalni tenis (WTA Tour), koji je započeo 7500 američkih dolara vrijednim turnirom 1970. godine, u četvrtak je proslavio 40. obljetnicu svojega postojanja. Devet igračica, danas poznatih kao “Prvih 9”, predvođene legendarnom Billie Jean King, potpisale su 23. rujna simboličan ugovor na jedan američki dolar s Gladys Heldman, izdavačicom publikacije World Tennis, za natjecanje na novooformljenom Virginia Slims Circuitu. Uz King su, na inauguralnom turniru nastupile Rosemary Casals, Nancy Richey, Kerry Melville…

Ženski tenis proslavio 40. rođendan

insidesocal.com

Ženski profesionalni tenis (WTA Tour), koji je započeo 7500 američkih dolara vrijednim turnirom 1970. godine, u četvrtak je proslavio 40. obljetnicu svojega postojanja.

Devet igračica, danas poznatih kao “Prvih 9”, predvođene legendarnom Billie Jean King, potpisale su 23. rujna simboličan ugovor na jedan američki dolar s Gladys Heldman, izdavačicom publikacije World Tennis, za natjecanje na novooformljenom Virginia Slims Circuitu.

Uz King su, na inauguralnom turniru nastupile Rosemary Casals, Nancy Richey, Kerry Melville, Peaches Bartkowicz, Kristy Pigeon, Judy Dalton, Valerie Ziegenfuss i Julie Heldman.

“Kada je nas devet potpisalo s Gladys jedan dolar vrijedan ugovor, jedan od ciljeva bio je stvoriti priliku nadolazećim generacijama. Željele smo omogućiti to da svaka djevojčica, želi li to i ukoliko je dovoljno dobra, ima mogućnost živjeti od tenisa”, objasnila je King.

Progresija ženskog tenisa bila je strelovita, pa je tako do 1980. godine već 250 tenisačica koje su se borile na 47 turnira ukupnog nagradnog fonda od 7.2 milijuna dolara. Tih je godina Martina Navratilova postala prva tenisačica sa zaradom većom od jednog milijuna u sezoni. Danas takvih ima mnogo, što i ne čudi zna li se da se kroz nagradni fond turnira u 2009. godini okrenulo 85 milijuna dolara.