Vijesti

13.10.2010. 15:44:05 - Tomislav Novak (jutarnji.hr)

Dug je dvostruko veći nego što se mislilo

Kamensko napokon u stečaju

Mimohodom do Trga bana Jelačića i natrag Ilicom prema tvornici, radnice tekstilne tvornice Kamenskog danas su završile svoj mukotrpni štrak započet 29. rujna i od danas bi ponovno trebala krenuti proizvodnja.

Trgovački je sud danas konačno proglasio stečaj Kamenskog, a već danas će radnice održati sastanak sa stečajnim upraviteljem Zdravkom Mitakom i vidjeti na čemu su. Iako su dobile bitku zbog koje su štrajkale i glađu, budućnost im još nije obećavajajuća. Naime, Trgovački je sud danas utvrdio da se ukupni dug zasad kreće oko 82 milijuna kuna, a ne 40 milijuna koliko je govorio direktor Kamenskog Antun Crljenjak.

Vrijednost tvornice se procjenjuje na 127 milijuna kuna, ali u sindikatu upozoravaju da taj iznos ne prelazi 100 milijuna kuna zbog čega je nastavak proizvodnje prilično upitan kao i mogućnost da se radnice naplate iz stečajne mase. Samo vjerovnik iz Britanije, a bit će ih još dosta, potražuje 100 tisuća eura. Tvrtka radnicama, njih 500, duguje plaće od svibnja. Riječ je o miljunskom iznosu.

- Trenutno smo pune emocija jer smo izvojevali stečaj, ali iskreno ne piše nam se dobro. Posla još ima, ali bojim se da ćemo sreću morati potražiti na Zavodu za zapošljavanje. Pitanje je hoće li nam Kamensko moći vratiti sve što nam duguje, a to da je dug dvostruko veći od onog što je Crljenjak govorio nije nam iznenađenje. Upozoravale smo otpočetka da je dug jako velik. Mi za to nismo krive jer smo pošteno i puno radile - kaže Đurđa Grozaj, jedna od radnica i organizatorica štrajka. Ipak nadaju se preustroju i nastavku proizvodnje, jer, kaže, veliki klijenti još računaju na njih.

Podsjetimo, radnice su krajem rujna krenule u štrajk glađu jer nisu primile četiri plaće. Iako su preko dana redovito radile a navečer štrajkale, tjedan dana su odbijale hranu, unatoč čestim dolascima Hitne pomoći i u neljudskim uvjetima u šatoru na Trgu Francuske republike nisu odustale sve do ispunjenja uvjeta za pravi štrajk.

Za kraj štrajka radnice su danas izradile još jedan broš za premijerku Jadranku Kosor. Riječ je o hobotnici sa njenim licem.

- Naše broševe nosi i Severina. Može i premijerka - šale se radnice.

Tagovi: antun crlenjak, broš, đurđa krnjak, jadranka kosor, kamensko, stečaj, štrajk, tekstilna industrija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM