U fokusu

Napredovali ste, ali…

Europska je komisija izdala jučer izvješće o napretku Hrvatske tzv. Progress Report. Uz pohvale na ostvarenim postignućima, Izvještaj navodi i niz preostalih nedostataka. Što se tiče rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, Europska komisija navodi da je generalno postignut određen napredak, no sa jako puno “ali” i “ipak” te uz nekoliko iznenađujućih konstatacija.

Napredovali ste, ali…

Europska je komisija izdala jučer izvješće o napretku Hrvatske tzv. Progress Report. Uz pohvale na ostvarenim postignućima, Izvještaj navodi i niz preostalih nedostataka. Kao prvi, ističe da tek treba “posve uspostaviti upravne ustroje za upravljanje i nadzor” milijarda eura koje će se svake godine u nju slijevati iz europskoga proračuna. Na drugome su mjestu neispunjeni zahtjevi vezani uz poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Neovisnost te učinkovitost pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizirana zločina, posebice na visokim razinama vlasti, treba dokazati sudskim presudama. Na treće mjesto EK stavlja planove za preustroj brodogradilišta u skladu s europskom pravnom stečevinom. Društveni prijenosi previsoki su i loše ciljani, a državne potpore dijele se kroničnim gubitašima. Proračunska stega preslaba je, javna potrošnja neučinkovita. Izostanak preobrazbe javne uprave također zabrinjava EK. Upravni su postupci zapleteni, uprava je politizirana, a kadrovima se loše upravlja. Nema ni neophodne usklađenosti mjesne, područne i središnje upravne razine.

 

Što se tiče rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, Europska komisija navodi da je generalno postignut određen napredak, no sa jako puno “ali” i “ipak”. U procesu je jačanje Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a unaprijeđen je i zakonodavni okvir za borbu protiv nasilja u obitelji. No, također se navodi da je povećan broj žena ubijenih od strane svojih partnera te da žrtve nasilja nemaju dovoljno informacija o svojim pravima. Položaj žena na tržištu rada nije se značajno promijenio. Iako je udio žena među nezaposlenima neznatno smanjen te su nazivi zanimanja usklađeni sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, još uvijek je nezaposlenost žena velika jednako kao i razlike u plaćama. Žene i dalje mahom rade na ugovor na određeno, uvjeti za zapošljavanje žena i dalje nisu poticajni te su žene i dalje podzastupljene u ekonomskom i političkom odlučivanju. No, Komisija pozdravlja korake poduzete za izjednačavanje dobi muškaraca i žena za odlazak u mirovinu. Iznenađujuće, ali izvješće konstatira da je uspostavljen napredak u uvođenju rodne perspektive u kreiranje javnih politika (šteta što taj dio nije podkrepljen nekim primjerima, vjerujemo da bi mnoge zanimalo u koje je to javne politike Vlada počela uvoditi rodnu perspektivu, op.a.). Komisija ujedno konstatira i da je značajan napredak postignut u provođenju Nacionalne politike za provođenje ravnopravnosti spolova 2006.-2010.  

Komisija navodi da je započela provedba Antidiskriminacijskog zakona, no zamjera slabu informiranost građana o zakonu, činjenicu da malo tužbi dođe do sudova, a Ured Pučkog pravobranitelja je potkapacitiran za provedbu Zakona. Europska komisija potvrđuje da su poduzeti koraci kako bi se metode provele u djelo, a neki sudski postupci su pokrenuti; međutim, još uvijek nema konkretnih osuda zločina iz mržnje na osnovi rasne, rodne ili seksualne orijentacije. Prema izvješću, LGBT osobe se i dalje suočavaju s prijetnjama i napadima; s minimalnim reakcijama organa vlasti.