Vijesti

24.11.2010. 12:32:32 - Tajana Broz

Zemlja koja ima ovakvu mladost ne mora brinuti za svoju budućnost

Prošli je tjedan GONG objavio rezultate istraživanja o političkoj pismenosti mladih i njihovim stavovima o Europskoj uniji. Bila je to prigoda za još jedno ritualno zgražanje (dijela) javnosti nad hrvatskom omladinom. Naime, rezultati istraživanja su pokazali da oko 18% mladih smatra da treba postojati državna cenzura, 36% mladih se donekle slaže da bi neke medije trebalo zabraniti, 40% ih smatra da Hrvati u Hrvatskoj trebaju imati veća prava od ostalih naroda, 64% ih smatra da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje, a njih 45% smatra da se većina poslova može podijeliti na one primjerenije ženama i one primjerenije muškarcima. Istovremeno 41% mladih misli da je u Hrvatskoj na vlasti koalicija HDZ-SDP-HSS, a samo njih 14% zna kada su održani posljednji parlamentarni izbori. Europska unija im nije mila i 30% njih misli da će Hrvatska imati više štete nego koristi od ulaska. A otprilike trećina mladih nema mišljenje o onome što su ih pitali.

 

Iako su mnogi ove rezultate proglasili šokantnim, puno je šokantnije to što su im se mediji i zainteresirana javnost tri dana čudom čudili. Naravno, bilo bi idealno da su naši mladi neka super mudra, turbo tolerantna i demokracijom zaražena skupina. No kada bi bili takvi, to bi značilo da nisu odrasli u Hrvatskoj. Kako su odrasli u Hrvatskoj, a nisu gluhi i čoravi, tako su točno takvi kakvima smo ih stvorili. Homofobni kao i njihovi roditelji i učitelji, uglavnom nedemokratični kao i generacije odrasle u komunistička vremena, nacionalistički i autoritarno nastrojeni kao i devedeste godine prošlog stoljeća koje su ih dobrim dijelom formirale. Kao što je na kraju skupa održanog u svrhu predstavljanja istraživanja rekao dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek, ovo je istraživanje pokazalo da su mladi vrlo dobro pratili i upijali ono što se oko njih dešavalo zadnjih 20 godina.

 

I naravno da su rezultatima ovog istraživanja zadovoljni opskurni lokalni svećenici, a sigurno i čitav jedan politički establishment (samo što je on u međuvremenu savladao PR pa ne progovara). Konačno su dobili znanstvenu potvrdu da je njihov mukotrpni trud uložen u stvaranje Hrvata, čovjeka i turbo-folk katolika urodio plodom. Amen.

Tagovi: demokracija, gong, istraživanje, mladi

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

jk:
cini mi se da glede koalicije na vlasti nisu puno fulali:))
24.11.2010. 14:19
tajuska:
ja bi se na mjestu nekih iz tog koalicijskog paketa zabrinula, ali sumnjam da oni hoce ;))
25.11.2010. 21:45
:
totalno se slažem s tvojim čuđenjem što se ekipa toliko čudila rezultatima. :D to da nemaju pojma kakva djeca rastu u našoj zemlji mi je isto ko što ta djeca nemaju pojma tko je na vlasti.
25.11.2010. 22:14
tajuska:
:)
27.11.2010. 14:09
:
Vazno da je ostvaren tisucljetni san Hrvata. Koga brine da su mladi Hrvati glupi i tupi, dok su prave Hrvatine i veliki Katolici.
Koja nevjerojatna sreca, da me je mater rodila na zapadu. Svako malo kad pregledam hrvatske medije, povraca mi se od kolicine gluposti, mrznje, i bezumlja. Sramim se zbog takve Hrvatske i zao mi je ljudi u Hrvatskoj koji se protive toj gomili primitivaca.
Pozdrav
02.12.2010. 12:31

Iz drugih medija

AEM