Vijesti

17.12.2010. 11:48:06 - ZamirZine

Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske

Europski sud za ljudska prava presudio je protiv Irske u slučaju žene koja boluje od raka i koja nije bila u mogućnosti prekinuti trudnoću u Irskoj. Ona se bojala da trudnoća može potaknuti ponovnu pojavu karcionma koji je u tom trenutku bio u remisiji. Bila je prisiljena putovati u Britaniju gdje su zakoni vezani uz abortus liberalniji, kako bi prekinula trudnoću.

Sud je zaključio da Irska nije poštovala privatnost i obiteljska prava dotične žene. Dominantno katolička Irska ima jedan od najrigoroznijih zakona koji zabranjuju abortus. Žene mogu prekinuti trudnoću jedino ako je njihov vlastiti život u opasnosti.

Sud u Strasbourgu je odredio da Irska mora platiti 15.000EUR odštete tužiteljici.

"Sud je zaključio da niti medicinske konzultacije niti parničenje za koje se odlučila irska vlada, nisu bile efektivne i pristupačne procedure koje bi tužiteljici omogućile ostvarivanje zakonskog prava na abortus u Irskoj," glasilo je obrazloženje presude.

Ta presuda će možda natjerati irsku vladu na donošenje novih pravila u vezi abortusa.

 

Tužbe drugih dviju žena su odbijene

U međuvremenu, sud je odbio žalbe drugih dviju Irkinja koje su također 2005. putovale u Britaniju radi abortusa.

Jedna je bila nezaposlena liječena alkoholičarka koja je patila od depresije i nastojala povratiti skrbništvo nad njezino četvero djece, a onda je zatrudnjela.

Druga nije željela biti samohrana majka i bojala se da će imati izvanmaterničnu trudnoću.

Žene su se žalile da ih irske restrikcije u pogledu abortusa ponižavaju i dovode u pitanje njihovo zdravlje.

Međutim, u ova dva slučaja, sud nije presudio u njihovu korist i nije doveo u pitanje irsku zabranu.

Zabrana abortusa je legalna i "legitimna svrha joj je zaštita javnog morala kako se on razumije u Irskoj", glasila je presuda.

 

Neka pojašnjena

Pitanje prava na abortus u Irskoj ponovno je otvoreno takozvanim slučajem djevojčice "X" iz 1992. kada je Vrhovni sud Irske donio odluku kojoj se 14 godišnoj djevojčici koja je bila silovana dozvoljava abortus. To je omogućilo reforme uključujući i pravo na informaciju i pravo na putovanje izvan Irske radi abortusa.

Između 1980. i 2009. najmanje 142.060 žena koje žive u Irskoj tražilo je abortus u Ujedinjenom Kraljevstvu, udaljenom samo kratkom vožnjom brodom od Irske, navodi Irska udruga za planiranje obitelji.

Poljska ima podjednako striktne zakone koji brane abortus. Zagovarači prava na izbor procjenjuju da se mnogi prekidi trudnoće odvijaju ilegalno, često u nehigijenskim uvjetima.

Španjolska je promijenila svoj zakon, te je sada ženama olakšan prekid trudnoće, iako su neke konzervativne regije zabranile svojim bolnicama obavljanje abortusa.

Države kao što su Andora, Malta i San Marino zabranjuju abortus čak i kada je život majke u pitanju.

Tagovi: abortus, eu, europski sud za ljudska prava, ljudska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM