U fokusu

Pravni apsurd

Nezaposlene žene sa 55 godina ostaju bez ikakvih primanja

Kako se nemušto donošenje zakona koji se međusobno “tuku” zna nehumano poigrati s ljudima, pokazuje i primjer žena koje imaju 32 godine radnog staža i primaju naknadu zbog privremene nezaposlenosti. Na nju imaju pravo sve dok ne nastupi neka od zakonskih okolnosti zbog kojih to pravo može prestati, a uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu jedan je od njih. Svakoj od tih žena 55. rođendan država “čestita” na način da im naknadu ukida.

Nezaposlene žene sa 55 godina ostaju bez ikakvih primanja

Željko Hladika/Pixsell

Kako se nemušto donošenje zakona koji se međusobno “tuku” zna nehumano poigrati s ljudima, pokazuje i primjer žena koje imaju 32 godine radnog staža i primaju naknadu zbog privremene nezaposlenosti. Na nju imaju pravo sve dok ne nastupi neka od zakonskih okolnosti zbog kojih to pravo može prestati, a uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu jedan je od njih. Svakoj od tih žena 55. rođendan država “čestita” na način da im naknadu ukida. Ne mogu ni u prijevremenu starosnu mirovinu, pa tim danom mnoge ostaju bez ikakvih primanja!

Fiksni datum

Izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, na snazi od 1. studenog 2010., svi korisnici naknade nastavljaju ostvarivati kao i po starom zakonu. I žene kad navrše 55 trebale su i dalje primati naknadu da su predlagači ostali pri zakonskoj formulaciji “dok se ne stekne jedan od razloga zbog kojih pravo na naknadu prestaje”. Umjesto toga, oni su za svaku pojedinačno izračunali i u rješenjima o novčanim naknadama naveli da im to pravo istječe s navršenih 55 godina, što je bila dobna granica za prijevremenu mirovinu.

Bila – prije no što je počelo prijelazno razdoblje u kojem bi se izjednačila s granicom za muškarce. Jer, istodobno su 1. studenog 2010. na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju, po kojem je počelo prijelazno razdoblje dizanja dobne granice za odlazak u prijevremenu mirovinu. Tako je prošle godine uvjet bio navršenih 55 godina i 3 mjeseca, ove godine 55 i pol godina života… Po tri mjeseca svake godine do konačnog izjednačavanja 2030., dakako, uzimajući u obzir i podizanje uvjeta mirovinskog staža i izjednačavanje s muškarcima. Kako je datum rješenja fiksni, te žene ostaju bez naknade, ali i bez mogućnosti odlaska u prijevremenu starosnu mirovinu.

– Da nisu pri donošenju zakona fiksirali datum u rješenju, te bi žene i dalje dobivale naknadu, a s kojim danom gube pravo na nju, moglo bi se voditi u posebnoj evidenciji – upozorava dr. Vera Jelčić, umirovljena profesorica i bivša predstojnica Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dodaje kako ove godine 1120 žena čeka ta sudbina, sljedeće će ih biti 1045, 2013. godine 645 žena, a posljednja žena toj bi se nesretnoj kategoriji pridružila 2023.

– Te bi žene trebale podnijeti zahtjev da im se posebnim rješenjem utvrdi prestanak prava na novčanu naknadu te da na to rješenje ulože žalbu, obrazlažući je time da po starom zakonu imaju pravo na naknadu do ispunjenja uvjeta za prijevremene mirovine – upućuje dr. V. Jelčić, uz objašnjenje da je to jedina formalno-pravna mogućnost te da bi za njen pozitivan ishod, s obzirom na apsurd i nepravdu nanesenu tim ženama, trebalo pokazati političku volju.

U Ministarstvu gospodarstva tvrde da više ne postoji pravna osnova za donošenje novog rješenja i priznavanje prava na produljenje novčane naknade.

Nisu socijalna davanja

Napominju kako bi, prizna li se ovim ženama produljena naknada, bile u povoljnijem položaju od onih koje tek dolaze na Zavod za zapošljavanje s istim uvjetima jer, po novom zakonu, trajnu naknadu primat će samo osobe koje imaju više od 32 godine staža, a nedostaje im najviše pet godina do moguće mirovine. Zakonopisci iz Ministarstva ističu i da primanja za vrijeme nezaposlenosti nisu socijalna davanja.

– U tom smislu, a uvažavajući socijalno-egzistencijalni problem gubitka prava na ovu naknadu, upućujemo sve osobe koje su naknadu izgubile da se obrate centrima za socijalnu skrb radi ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi – poručuju. Dodaju i kako su u tijeku analitičke procjene na temelju kojih bi bilo moguće započeti “socijalni dijalog o eventualnim izmjenama i dopunama spomenutog zakona”.

Poruka iz institucija: Vi ste sretnica jer bez naknade ćete biti samo tri mjeseca

Kad je doznala da će ostati bez naknade s burze, a pritom još neće steći uvjete za prijevremenu mirovinu, Kristina Sedmak ostala je preneražena. Ta je 55-godišnja kemijska tehničarka nakon 35 godina i 3 mjeseca radnog staža kao tehnološki višak iz zaprešićkog Inkera završila na Zavodu za zapošljavanje, gdje je provela šest mjeseci. Za to je vrijeme primala naknadu za nezaposlene – 2250 kuna prva tri mjeseca, potom 1800. U siječnju je navršila 55 godina, ali zbog zakonskih izmjena nije mogla u prijevremenu starosnu mirovinu još tri mjeseca. Taj period nije imala nikakvih primanja.

– Obilazila sam mnoge institucije, ali uzalud. Rekli su mi da sam sretnica jer ću “samo” tri mjeseca biti bez naknade, žene koje ove godine navrše 55 bez nje će biti pola godine, iduće godine 9 mjeseci i dalje sve više. Najgore je to poniženje, jer očito su nas otpisali kao nevažnu kategoriju – kaže K. Sedmak koja je, srećom, u travnju ispunila nove uvjete i ostvarila svoju mirovinu.