Vijesti

25.11.2011. 14:40:53 (depo.ba)

BiH

Žene u politici nisu privilegija, nego neophodno pravo!

24. novembra 2011. godine približno 200 aktivistica iz ženskih organizacija sa područja cijele Bosne i Hercegovine, ujedinjene u Žensku Mrežu BiH, su mirnim stajanjem protestovale ispred zgrade Parlamenta BiH i iznjele svoje nezadovoljstvo zbog neformiranja državne vlasti i kontinuiranog ignorisanja Zakona o ravnopravnosti spolova od strane vladajućih političkih stranaka.


"Poruke su protkane jasnom porukom: da žena nema na mjestima odlučivanja i da žene neće više tolerisati ignorisanje muškaraca na vlasti. Žene u BiH su manje plaćene za isti posao koje obavljaju kao i muškarci, žene u BiH su te koje trpe nasilje, žene u BiH su te koje su u većem procentu nezaposlene, žensko tjelo se prodaje kao roba, žene su većinom te koje su žrtve trgovine ljudima, one su te koje su na margini bosanskohercegovačkog društva i koje nisu pitane kako zaustaviti višegodišnji podređeni položaj", navodi se u saopštenju.

Protestni skup predstavlja i početak kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja traje od 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Tagovi: bosna i hercegovina, politika, regija

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM