U fokusu

ipak korak previše?

Ekstremne dijete: Buduće mladenke na cjevčicama za hranjenje

Ekstremne dijete: Buduće mladenke na cjevčicama za hranjenje

U očajničkom nastojanju da se riješe viška kilograma koji im ne dopuštaju da se uvuku u vjenčanice iz snova, buduće mladenke okreću se kontroverznoj ekspres-dijeti koja uključuje guranje cjevčice za hranjenje u nos.

            Takozvana K-E dijeta koja jamči i do deset kilograma manje u deset dana sve je popularnija alternativa uobičajenim programima brojanja kalorija i znojenja u teretanama. Osobama koje se odluče za K-E dijetu u nos se umeće cjevčica za hranjenje koja vodi sve do želuca. Polagan i neprestan dotok tekućine koja se sastoji od proteina i masnoća pomiješanih s vodom (a ne uključuje ugljikohidrate), opskrbljuje tijelo s ukupno 800 kalorija dnevno.

“Masnoća sagorijeva u procesu ketoze (stanje organizma kada tijelo nema pristup šećeru, pa mišići i tkiva koriste masnoću kao izvor energije), pri čemu sami mišići ostaju netaknuti”, objašnjava dr. Oliver Di Pietro. Također je dodao kako je riječ o vrlo učinkovitoj dijeti. Naime, za svega nekoliko sati apetit u potpunosti nestaje, pa pacijenti u toku deset dana koliko dijeta traje, uopće ne osjećaju glad.

“Upravo to čini ovaj način mršavljenja tako fantastičnim”, dodaje.

Di Pietro dalje objašnjava kako su pacijenti/ce pod neprestanim nadzorom liječnika, iako za vrijeme samog tretmana nisu hospitalizirani. Hranjiva tekućina nalazi se u vrećici koju mogu nositi sa sobom gdje god pošli; u toku tretmana, međutim, nije im dopušteno vaditi cjevčicu iz nosa. Di Pietro tvrdi kako nuspojava gotovo i nema: “Najveći problem je loš zadah. Neki pacijenti se žale na zatvor, što je za očekivati budući da im nedostaje vlakana”. Desetodnevni tretman kod dr. Di Pietroa stoji 1.500 američkih dolara. 

            Oblačenje vjenčanice iz snova za većinu mladenki predstavlja trenutak istine – što ako im je haljina premala? Taj strah mučio je i Jessicu Schnaider: datum vjenčanja rapidno se približavao, a posljednjih pet kilograma nikako da ode.

“Moj raspored bio je pretrpan i jednostavno nisam mogla izdvojiti sat ili sat i pol dnevno za tjelovježbu. Otišla sam liječniku, tamo čula za novu i dijetu, i rekla: ´Zašto ne?´ Odlučila sam pokušati s time”, kaže Schnaider. Tvrdi kako u deset dana koliko je provela na K-E dijeti uopće nije osjećala glad, no priznaje kako joj nije bilo lako.

Deset dana bez hrane prilično je emocionalno iscrpljujuće, a i ljudi su me čudno gledali. Većina je mislila da sam bolesna. Morala sam objašnjavati da sam dobro, da ne umirem i nisam bolesna. Bila sam strašno umorna. Liječnik mi je preporučio da za vrijeme dijete svaki dan šećem po plaži oko sat, sat i pol, no jednostavno nisam imala volje za tako nešto. Inače sam prepuna energije, ali tih deset dana bila sam izuzetno umorna“, prepričala je mladenka koja je doslovno učinila sve da stane u svršenu haljinu na dan svog vjenčanja.

{slika}

            Iako je K-E dijeta novina u Sjedinjenim Državama, u Europi je poznata već nekoliko godina. Međutim, kritičari upozoravaju da je tako rapidan gubitak na težini opasan i vrlo kratkotrajan.

“Ako prebrzo mršavite, vaš um nije u stanju držati korak s tijelom”, objašnjava psihoanalitičarka Bethany Marshall. Schnaider priznaje kako je cjevčicu za hranjenje uklonila već nakon 8 dana, jer je do tada uspjela izgubiti kilograme koji su joj zadavali glavobolju. Zasada joj uspijeva održavati novu liniju, i s veseljem iščekuje svoj veliki dan.

Prevela i prilagodila: Nada Kujundžić