U fokusu

Dodijeljena nagrada GONG-a

Split Pride nagrađen za razvoj demokracije u Hrvatskoj

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu dodijeljena je nagrada “GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije”, i to organizacijama civilnog društva Domine, Iskorak i Kontra za Split Pride 2011. Prva splitska Povorke ponosa 2011. godine pod sloganom “Različite obitelj, jednaka prava” bila je motivirana diskriminacijom istospolnih parova u svakodnevnom, obiteljskom životu, s ciljem poticanja javne rasprave o potrebi izmjena zakonodavnog okvira koji diskriminira istospolne obitelji u Hrvatskoj.

Split Pride nagrađen za razvoj demokracije u Hrvatskoj

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu dodijeljena je nagrada “GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije”, i to organizacijama civilnog društva Domine, Iskorak i Kontra za Split Pride 2011.

Prva splitska Povorke ponosa 2011. godine pod sloganom “Različite obitelj, jednaka prava” bila je motivirana diskriminacijom istospolnih parova u svakodnevnom, obiteljskom životu, s ciljem poticanja javne rasprave o potrebi izmjena zakonodavnog okvira koji diskriminira istospolne obitelji u Hrvatskoj.

“Građanski aktivizam još je uvijek poprilično endemska pojava u Hrvatskoj, a građanska hrabrost je vrlina koju rijetki među nama posjeduju” naglasila je Nives Miošić, voditeljica Istraživačkog centra GONG-a.

Nismo navikli na različitosti


Na nju se nadovezao Nenad Zakošek, član Vijeća GONG-a i dekan Fakulteta političkih znanosti, koji je kazao kako nismo navikli živjeti u multikulturalnom društvu i društvu u kojemu postoje različite skupine s različitim vrijednostima i istaknuo kako je najvažniji argument za dodjelu ove nagrade hrabrost i ustrajnost u obrani manjinskih prava.

Koordinatorica udruge Kontra, Sanja Juras, podsjetila je na prošlogodišnji Split Pride koji je obilježilo nasilje: “Država nam nije osigurala pravo na javno okupljanje, no ove godine to je ipak ostvareno. Međutim, osigurati javno okupljanje nije dovoljno. Država mora aktivno raditi na zaštiti svih ljudskih prava svojih građana i građanki, a to naravno uključuje i LGBTIQ osobe. Tražimo izmjene obiteljskog zakona i izmjene definicije braka i izvanbračne zajednice kako bi istospolne obitelji uživale apsolutno jednaka prava koje uživaju i raznospolne obitelji u Hrvatskoj.”

Važna (i) podrška građana, obrazovni sustav treba transformirati

Osim podrške države, potrebna je i podrška građana koja se mora razviti kroz obrazovni sustav. “Potrebno je raditi na transformaciji škola, što znači izgradnju demokratske kulture škole, a ona uključuje drugačiji sustav upravljanja odgojno obrazovnim procesom. Mi danas imamo autoritarne škole koje sebe nazivaju demokratskima. Ono što nama najviše fali u Hrvatskoj je responsivna škola koja brine o individualnim potrebama učenika i nastavnika.”, upozorila je Vedrana Spajić-Vrkaš, profesorica Filozofskog fakulteta, te istaknula da će Nacionalni kurikulum za odgoj za građanski odgoj i obrazovanje danas biti poslan Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a nadaju se da će biti i stavljen na ponovnu javnu raspravu.

Podsjetimo, GONG nagradu dodjeljuje već treću godinu zaredom, a prošle je godine dobitnik inicijativa “Srđ je naš” koja svojim djelovanjem radi na zaštiti prostora Srđa od divlje apartmanizacije pod izlikom gradnje golf igrališta. Dr. Srećko Sladoljev, koji je upozorio javnost na nerealno prikazivanje opasnosti od virusa H1N1 (svinjske grupe) i sumnjivu valjanost nedovoljno ispitanog cjepiva, te ukazao na netransparentan način naručivanja i dobave cjepiva, i inicijativa “Pravo na grad” dobitnici su nagrade 2010. godine.