Vijesti

16.07.2012. 12:22:03 - Phil Vinter (dailymail.co.uk)

Ekstremne mjere žene bi trebale zaštiti od 'štetnih društvenih utjecaja'

Žene u Indiji: u javnost samo uz pratnju i pokrivene glave

Indija ustraje u svojoj težnji za modernizacijom, no bollywoodski glamur i životnost New Delhija imaju i svoje naličje: mnogi dijelovi zemlje, naime, još uvijek su zaglavljeni u prošlosti. Seoski starješine u naselju Asara na sjeverozapadu pokrajine Uttar Pradesh nedavno su zabranili sklapanje brakova koji nemaju roditeljski blagoslov. Osim toga, brane ženama da koriste mobitele te inzistiraju na tome da se niti jedna žena mlađa od 40 godina u javnosti ne smije pojaviti bez pratnje. Od žena se također očekuje da u javnosti pokrivaju glave. Ovakve i slične odredbe često se opisuju kao "talibanizacija" ruralne Indije (nazivom se želi ukazati na sličnost s ekstremnim šerijatskim zakonima prema kojima se ravnaju talibanski sudovi).  

List Daily Telegraph javlja da je predstavnik vijeća starješina Sattar Ahmed brak iz ljubavi opisao kao "sramotu za društvo". "To je izuzetno bolno za roditelje, osobito za mladenkinu obitelj, budući da takvi brakovi narušavaju njihov ugled", smatra Ahmed. Iako same odluke nemaju pravnu težinu, vijeće starješina (tzv. Panchayat) vrlo je utjecajno. Ministar unutarnjih poslova P. Chidambaram smatra da ovakvim odlukama vijeća nema mjesta u demokratskom društvu, no članovi Panchayata brane svoje odluke, ističući da je njihova uloga zaštiti žene od "štetnih" društvenih utjecaja. Udruge za ženska prava oštro su osudile odluke Panchayata. Kako ističe glavna tajnica Sveindijske demokratske ženske udruge (All India Democratic Women´s Association) Sudha Sundar Raman, ideja da žene treba štititi i kontrolirati sve dok ne napune 40 godina, izuzetno je šovinistička. 

Smatra se da su upravo odluke Panchayata dovele do mnogih nedavnih slučajeva zlostavljanja, poput takozvanih ´ubojstava zbog časti´ čije su žrtve žene koje su navodno osramotile svoje obitelji. Prošloga je mjeseca Ogad Singh prošao kroz selo u zapadnoj Indiji noseći odrubljenu glavu svoje kćeri Manju Kunwar; na ubojstvo kćeri odlučio se jer su ga uznemiravali njen način života i "nedolično ponašanje"

Istraživanje Fondacije Thomas Reuters čiji su rezultati objavljeni prošloga mjeseca pokazuje da je Indija trenutno najgore mjesto na svijetu za žene.

Prevela i prilagodila: Nada Kujundžić

Tagovi: indija, najgore mjesto na svijetu za žene, prisilni brakovi, talibanizacija, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zlatan:
Tvrdnja da je Indija najgore mjesto za žene na Svijetu nije istinita. To je netočna, ali i bezobrazna šovinistička tvrdnja, jer kako je u mnogim muslimanskim zemljama? Sasvim sigurno puno gore. A kad smo već kod muslimana, po imenu i prezimenu tog seoskog straješine iz članka, vidi se da je indijski musliman. A znamo da su muslimani najzaostalija i najkonzervativnija zajednica u Indiji. I UTTAR PRADESH nije nikakva pokrajina kao što piše u članku, već savezna država. Seoska područja u Uttar Pradeshu (u prijevodu Sjeverna zemlja), spadaju u najzaostalija područja u Indiji, plus svega osobito muslimanska sela. Nije to jedina slika Indije, jer čak i po selima u južnoindijskim državama, kao što je Kerala, situacija je posve drugačija. Naprednija i znatno pismenija.
09.02.2013. 23:08

Stup srama

Iz drugih medija

AEM