U fokusu

Tisuće stanovnika/ca Tunisa izašlo na ulice u obranu zakona o jednakosti pred mogućom implementacijom islamskog zakona

Prosvjedi u Tunisu u obranu zakona o pravima žena

Prosvjedi u Tunisu u obranu zakona o pravima žena

Tisuće stanovnika/ca Tunisa okupilo se na prosvjedu protiv pokušaja islamističke Vlade da izmjenom ustavnih odredbi degradira status žena u jednoj od najliberalnijih arapskih zemalja. Prosvjed održan 13. kolovoza okupio je oko 6 000 osoba, uglavnom žena, i predstavlja najnoviji događaj u prepirci oko uloge islama u novom Ustavu koji se upravo izrađuje. Vladajuća stranka Ennahda (poznata i kao “stranka renesanse”) pod velikim je pritiskom i konzervativnih Salafi muslimana, koji pozivaju na implementaciju islamskih zakona, i oporbenih sekularnih stranaka. Aktivisti negoduju oko klauzule u nacrtu Ustava u kojoj se navodi da je žena “dopuna muškarcu” i zahtijevaju da se zadrže stavke iz Ustava iz 1956. (prvi civilni ustav u Tunisu), koje ženama jamče potpunu jednakost pred zakonom.

Prolazeći ulicama glavnog grada Tunisa prosvjednici/ce su od Vlade (koju od listopada čine pripadnici umjerenih islamista Ennahde) tražili da se umjesto na mijenjanje spomenutih ustavnih stavki usredotoče na pitanja nezaposlenosti i regionalnog razvoja. Sudionici/ce prosvjeda nosili su transparente s natpisima poput: “Pobunite se da vaša prava budu sadržana u Ustavu” i “Ghanouchi odlazi – Tunižanke su snažne,” (potonji se natpis obraća vođi Ennahde Rachidu Ghannouchiju). Jedan od prosvjednika, četrdesetogodišnji Sami Layouni visoko je podigao transparent na kojem stoji: “Žena nije dodatak, ona je sve.” “Ovdje smo kao potpora ženama, ovdje smo da pokažemo da ima muškaraca kojima je stalo do prava žena. Ponosni smo na Tunižanke… i nećemo dopustiti da islamisti pretvore naše Arapsko proljeće u zimu,” kaže Layouni. I transparent koji nosi Fouzia Belgaid (52) poziva na jednaka prava. Prošlogodišnji ustanak, ističe Belgaid, nije trebao dovesti do ovakvih rasprava u tuniškom društvu. “Trebali bi se pozabaviti važnijim pitanjima poput nezaposlenosti i regionalnog razvoja,” dodaje. “Ennahda pravi korake unazad, ali zato smo mi ovdje da kažemo kako Tunižanke to neće prihvatiti. Strah me za budućnost mojih kćeri koje bi mogle odrastati u potpuno drugačijem Tunisu.”

Vladajuća Ennahda bila je zabranjivana pod režimom bivšeg predsjednika Zine al-Abidine Ben Alija. Međutim, nakon prošlogodišnjih masovnih prosvjeda koji su uzrokovali predsjednikovu smjenu i zapalili iskru Arapskog proljeća, te nakon izbora održanih prošlog listopada, Ennahda je osvojila većinu u Parlamentu te formirala Vladu u koaliciji s još dvije sekularne stranke. Vladajuća stanka obećala je poštivati ženska prava i suzdržati se od nametanja strogih muslimanskih pravila. Predsjednica parlamentarne komisije za ljudska i civilna prava i članica Ennahde Farida al-Obeidi, tvrdi da dio nacrta zakona koji se odnosi na prava žena ne predstavlja korak nazad za Tunis. U spornoj se klauzuli, naime, inzistira na “dijeljenje uloga, i nipošto ne sugerira da su žene manje vrijedne od muškaraca,” izjavila je al-Obeidi. Aktivisti su zabrinuti da bi nova pravila mogla značiti daljnje nazadovanje. “Velika nazadovanja obično počinju malenim korakom,” primijetila je Ahlam Belhadj, predsjednica Ženske demokratske udruge. “Ako danas ne reagiramo, uskoro ćemo biti suočeni/e s još većim problemima.”

Prevela i prilagodila: Ida Jagar