U fokusu

'vlada je nesposobna voditi gospodarstvo'

Španjolci i Španjolke ponovno na ulicama

Španjolci i Španjolke ponovno na ulicama

Nekoliko desetaka tisuća Španjolaca i Španjolki demonstriralo je u nedjelju širom zemlje zbog velike nezaposlenosti koja je, kako tvrde, rezultat vladine nesposobnosti da vodi gospodarstvo.

Prosvjede u Madridu i 60 drugih gradova organiziralo je više od 150 organizacija, među kojima su bili i sindikati iz sektora građevinarstva, automobilske industrije, kao i policijskih i zdravstvenih službi, piše AP.

Mnogi prosvjednici i prosvjednice istaknuli su poruke protiv premijera Marijana Rahoja i vladajuće Narodne partije za koju su vezane mnoge istrage zbog korupcije. Prema navodima policije, u Barceloni se okupilo oko 20.000 prosvjednika i prosvjednica, ali vlasti nisu iznijele podatak za veliki skup u prijestolnici Madridu.

Nezaposlenost u Španjolskoj dostigla je 26 posto, a gospodarstvo nikako ne nalazi izlaz iz recesije. Budući da je Španjolska zemlja broj jedan po broju mladih nezaposlenih osoba, brojni mladi i obrazovani su otišli trbuhom za kruhom van granica svoje domovine.

Predstavnik Generalnog radničkog sindikata Kandido Mendes rekao je da je jasno da je narod odbacio vladine oštre mere štednje za koje tvrdi da mnoge guraju prema siromaštvu, kao i da su takve mjere ‘mnogo toga, ali sigurno ne demokracija’.