U fokusu

Predstavljanje knjige Maše Grdešić

Cosmopolitika – ženski časopisi u kontekstu feminističke kulturalne teorije

Cosmopolitika – ženski časopisi u kontekstu feminističke kulturalne teorije

U knjižnici Bogdana Ogrizovića, četvrtak 09. svibnja 2013. predstavljena je knjiga Maše Grdešić Cosmopolitika. Knjigu su uz autoricu predstavili Dean Duda i Lana Pukanić.

Cosmopolitika predstavlja autoričino desetogodišnje intenzivno bavljenje feminističkim kulturalnim studijima i ženskom popularnom kulturom koja se postepeno razvijalo u knjigu. U knjizi je dan teorijski uvod u feminističke kulturalne studije uz argumentaciju o bitnosti kulturalnih studija i proučavanja fenomena popularne kulture. Ženski časopisi poput Cosmopolitana i Ellea promatrani su i kao konkretni proizvodi popularne kulture. Mašu Grdešić zanima ambivalentnost ženskih časopisa kao potencijalnih kreatora emancipiranih čitateljica, ali i potencijalnog stvaratelja poslušnih konzumeristkinja u kontekstu kasnijih tranzicijskih promjena u Hrvatskoj. Naizgled jednostavna tema, u stvari je kompleksno interpretativno polje nejasnih granica podložno brzim promjenama, istaknula je autorica.Knjiga ne staje tek na površnom (i evidentnom) proturječju između fantazije i stvarnosti u ženskim časopisima te percepcije feminizma i ženstvenosti već progovara i o kontradikciji između feminizma temeljenog na solidarnosti i tzv. aspiracijskog  liberalnog feminizma temeljenog na individualnom uspjehu žene na kapitalističkom tržištu.

Dean Duda je pojasnio teorijska polazišta knjige dok je Lana Pukanić objasnila težak položaj feminističkih kulturnih kritičarki na primjeru Anite Sarkeesian  dok je na primjeru Dove kampanje za stvarnu ljepotu predočila kontradikcije između feminizma solidarnosti i aspiracijskog feminizma.