U fokusu

solidarnost iz zagreba

Turska, ne daj se!

Turska, ne daj se!

Iva Zelić

Novi miran prosvjed solidarnosti i podrške turskom narodu održan je u petak u Zagrebu.

Marš je krenuo od parka Zrinjevac do Turske ambasade ispred koje su okupljeni izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u Turskoj te sistemskom vladavinom premijera Erdogana.

Naime,  prosvjedi koji su počeli kao mirni protest u Gezi parku u Istambulu s ciljem obrane parka na kojem se treba izgraditi novi shopping centar prerasli su u krvavi sukob građana i građanki Turske s policijom. 

Prosvjedi traju već gotovo dva tjedna, no premijer ne namjerava posustati jer navodno i dalje uživa podršku većine turskog stanovništva. Europska zajednica negoduje zbog pretjerane uporabe sile, a prosvjednici i prosvjednice optužuju premijera da želi islamizirati društvo.

Prema posljednjem izvješću sindikata turskih liječnika u jeku prosvjeda su poginule četiri osobe te je 4.785 osoba ozlijeđeno. Špekulira se da je broj poginulih ipak veći.

{slika}

Prosvjedi podrške turskome narodu odvijaju se svuda po Europi. Iako je ovaj zagrebački prosvjed na Facebooku obećalo pohoditi više od 600 ljudi, okupilo se tek nešto manje od pedesetak aktivista i aktivistica koji su najavili novi prosvjed podrške ukoliko se ne smiri trenutna situacija u kojoj se na brutalan i neprihvatljiv način krše ljudska prava u Turskoj. Na tom će se prosvjedu, nadamo se, ljudi ne samo okupiti na Facebooku već i na samom prosvjedu.

U ponedjeljak podršku tusrkim građanima i građankama, koje su svakodnevno suočene s policijskom brutalnošću i represivnim državnim aparatom, poslali su i studenti i studentice Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, te njihovi prijetelji i prijateljice.