U fokusu

šest ih počinilo samoubojstvo

Kako da mlatimo i ubijamo svoj narod? Turski policajci/ke u iznimno teškoj situaciji

Kako da mlatimo i ubijamo svoj narod? Turski policajci/ke u iznimno teškoj situaciji

Facebook

Dok se ostatak svijeta pita kako su se turski policajci mogli okreniti protiv svog naroda, mladiti i napadati vlastite sestre i braću, susjede i prijatelje, čini se kako ni pripadnicima snaga reda i sigurnosti nije lako.

Štoviše, od početka sukoba čak šest policajaca počinilo je samoubojstvo otkako su počeli prosvjedi u Gezi parku.

Glasnogovornik sindikata policije Faruk Sezer istaknuo je kako su policajci izloženi velikoj kritici zbog prekomjerne uporabe sile. No, također dodaje kako su pripadnici policije prisiljeni raditi u izuzetno teškim uvjetima.

Naime, u gradove u kojima se odvijaju sukobi dovedeni su brojni policajci iz manjih mjesta. Budući da ih ima previše u područjima sukoba, nemaju adekvatan smještaj pa spavaju vani na klupama, a također im nedostaje i hrane, prenosi Advance.hr.

“Staviti policiju u ovakve uvjete je jednako veleizdaji države”, rekao je Sezer.

Kako je i policija stavljena u izrazito nepovoljan položaj, mnogi se nadaju kako će i ona stati uz prosvjednike te zajedno s njima raditi na rušenju autokratske vladavine Erdogana.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u nedjelju u Ankari da strpljenje njegove vlade ima ‘granice’, a prosvjednike je nazvao ‘teroristima i banditima’.

“Samo nas sedam mjeseci dijeli od lokalnih izbora. Želim da tim ljudima date lekciju demokratskim putem, u glasačkim uredima”, izjavio je Erdogan obraćajući se svojim pristašama u Adani.