U fokusu

Ina Ševčenko

Francuska odobrila azil članici ‘Femena’

Francuska odobrila azil članici ‘Femena’

Ina Ševčenko je zatražila azil u veljači prošle godine nakon što je dobila prijetnje zbog toples performansa iz 2012, koji je predstavljao protest protiv progona ruske feminističke grupe, Pussy Riot. Ševčenko je motornom pilom  uništila drveni križ visok četiri metra koji je nosio figuru Krista, u trenutku dok se ruski sud spremao da donese sramnu presudu protiv tri članice grupe Pussy Riot zbog izvođenja političke ‘pank molitve’ na oltaru glavne moskovske katedrale.

Ona je izjavila za Reuters da ju je francuska vlada priznala kao političku izbjeglicu jer se suočavala sa krivičnim prijavama u Ukrajini. To je prvi put da je jedna članica Femena, grupe koja je osnovana u Ukrajini, dobila izbjeglički status. Ševčenko je rekla da je ta odluka efektivno načinila Francusku glavnim sjedištem Femena, dodajući da grupa planira osnovati ‘revolucionarne škole’ u toj zemlji gdje bi se obučavale demonstrantkinje.

“Mi govorimo o miroljubivom ratu i miroljubivom terorizmu. Skidamo odjeću da bismo pokazale da nemamo drugog oružja osim vlastitog tijela. To je snažno oružje u muškom svijetu. Suočene smo s muškom dominacijom i ovo je jedini način da ih provociramo, da privučemo pažnju”, objašnjava ukrajinska feministkinja. Pokret Femen osnovan je u Ukrajini 2008. godine, kao vid protesta protiv seksualnih razlika, prostitucije i eksploatacije žena. Ina Ševčenko, kćerka vojnog časnika i diplomirana novinarka, obnažila je grudi i pridružila se protestu. Ta odluka ju je stajala dobro plaćenog posla predstavnice za tisak u kijevskoj gradskoj vijećnici.

U kolovozu prošle godine je pobjegla iz Ukrajine nakon incidenta, u kojem je u toplesu električnom pilom isjekla veliki drveni pravoslavni križ u znak podrške uhapšenim pripadnicama ruske feminističke pank-grupe Pussy Riot. Na poziv grupe feministikinja u Francuskoj, došla je u Pariz, gdje je Femen osnovao kamp u siromašnoj četvrti Goutte d’Or, u bivšoj javnoj praonici ‘Lavoir Moderne Parisien’, koja je 1953. godine otpočela novi život kao kazalište.

Prostrana prostorija na prvom katu zgrade prekrivena je Femenovim sloganima: ‘Golotinja je sloboda’, ‘Skinimo se’, ‘Ja sam žena, a ne objekt’. Ševčenkova ostaje u Parizu kako bi feminističkim regrutkinjama pružila ‘fizički i ideološki trening’. Aktivistkinje planiraju osnovati još dva kampa, jedan u Kijevu, a drugi u Brazilu, gdje Femen ima mnoštvo sljedbenica.

“Ovdje će se obučavati žene vojnikinje. To će biti feminističke, međunarodne borkinje. Femen je potreban ženama širom svijeta”, istaknula je na kraju Ševčenkova. Femen je organizirao proteste širom Europe i svijeta. U Francuskoj su izvele kontraprotest na demonstracijama protiv gay brakova. Tunis je uhapsio jednu njemačku i dvije francuske članice ove grupe nakon što su tamo održale protest u toplesu u svibnju ove godine. U međuvremenu su puštene na slobodu.