Vijesti

26.08.2013. 10:01:17 - K. G.

'No more abuse'

Kampanja protiv nasilja nad ženama u Saudijskoj Arabiji

Kraljevina Saudijska Arabija, koja je zauzela 131. mjesto od 134 zemlje u odnosu na ravnopravnost spolova u Svjetskom ekonomskom forumu 2012 Global Gender Gap Reportu, objavila je svoju prvu reklamnu kampanju kojom se osuđuje nasilje nad ženama.

Na plakatu je žena u burki s podljevom ispod oka uz slogan 'Neke stvari ne mogu biti pokrivene. Borimo se protiv zlostavljanja žena zajedno'.

To je prvi oglas Zaklade kralja Khalida No More Abuse kampanje, koja potiče Saudijke da prijave nasilje u obitelji.

Žene u Saudijskoj Arabiji još uvijek tretiraju kao maloljetne osobe koje žive pod skrbništvom muškaraca - oca, brata ili muža - tako da većina zlostavljanja ostane ne prijavljena. Nasilje nad djecom, osobito ženskom djecom, također ostaje ne prijavljeno.

Zbog ovakvog tretmana žene moraju zahtijevati od muških skrbnika dozvolu kako bi mogle putovati, studirati ili raditi.

Iz Zaklade kažu: "Fenomen zlostavljanja žena u Saudijskoj Arabiji mnogo je veći nego što se čini na površni. To je fenomen snalaženja u mraku. Želimo postići pravdu za sve žene i djecu izložene zlostavljanju u svim dijelovima Kraljevine".

U zadnje dvije godine kralj Abdulah napravio je mali pomak u reformama ženskih prava, te je ženama dao pravo glasa i kandidiranja na sliedećim izborima (2015. godine), kao i odobrenje za prve dvije sportašice koje su se natjecale na posljednjim Olimpijskim igrama

Tagovi: borba, nasilje, saudijska arabija, svijet, žene, zlostavljanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zlatan:
U Kraljevini Saudijskoj Arabiji, osnovanoj 1932 god., prava žena su još gora no što tu piše. Žene se uopće ne smiju kretati same van kuće, moraju biti u grupi žena ili sa muškim članom obitelji, imaju pravo polagati vozački ispit, ali nemaju pravo voziti auto. Važno je naglasiti da u toj zemlji, ali još nekim islamskim zemljama, postoji nešto što se zove vjerska policija, koja stalno nadgleda moral svojih podanika. Tako npr., ako je privatna zabava u kući, ta vjerska policija bane u kuću, i utvrdi da su muškarci i žene u istim prostorijama, pravac crna marica i zatvor. Znam za slučaj pomorca iz Splita, koji je u Saud.Arabiji završio u zatvor na dva mjeseca jer su mu na carini otkrili tablete. Naime tip pati od glavobolja. Ako su takvog zatvorili, šta bi tek učinili nekome da se skine gol na plaži i okupa u Crvenom moru? Najmanje sto udaraca bičem!
Ali ta zemlja je saveznica bastiona "demokracije" SAD, pa me čudi kako se usuđujete pisati tako nešto? A kada treba blatiti Putina ili Indiju, onda na sva zvona!
A nije tako samo u Saud.Arabiji. Ništa bolje nije ni u susjednom Jemenu. Nekada dok je postojao samostalni Južni Jemen, vladali su komunisti, mogle su se vidjeti na snimkama žene kako slobodno šetaju. Ili sudjeluju kao vojnikinje na vojnim paradama. Nestao Južni Jemen, ujedinio se sa Sjevernim Jemenom u jednu državu, otišli komunisti, a nekada slobodne žene za pojmove toga dijela Svijeta, iz negdašnjeg Južnog Jemena, obukli u crne vreće sa prorezom za oči. Zašto i o tome ne pisati? Zar samo zato šta su te vjerske diktature saveznice SAD, bastona "demokracije"? Zato jer su protivnice Irana? A u tome Iranu žene su ipak, ipak u boljem položaju nego u Saud.Arabiji ili Jemenu.
26.08.2013. 15:01

Iz drugih medija

AEM