U fokusu

Djevojčice progovaraju o hrvatskom društvu

Šapći, pričaj, pjevaj, viči

Šapći, pričaj, pjevaj, viči

Damir Žižić/BLOK

Perfomans Željke Blakšić “Šapći, pričaj, pjevaj, viči” u sklopu rujanskog programa UrbanFestivala 2013 izvelo je pet djevojčica u dobi između 10 i 12 godina na raskrižju Petrinjske i Jurišićeve te na Dolcu, donosi Večernji list. One kroz tekst progovaraju o aktualnim društvenim temama o položaju radnika, pravima LGTB osoba i prava na besplatno obrazovanje koje su njihovi roditelji imali, a one tu priliku, sasvim je izgledno, neće imati. 

– I djeca čuju što se događa. Ako smo mlađi, ne znači da ne postojimo. Roditelji gledaju vijesti pa nas informacije ne mogu zaobići, kaže Marta. Njihov nastup dirnuo je jednu radnicu Kamenskog koja nakon subotnje izvedbe na Dolcu nije mogla suspregnuti suze. 

Domaća umjetnica Željka Blakšić vrijeme pretežno provodi u New Yorku, peformansom je željela dati potporu obespravljenim skupinama kojih u posljednjih nekoliko godina ima sve više.  

– Kad djeca izriču nešto što se očekuje od odraslih, poruke dobivaju na težini. Zbog toga smo tekstove drugih umjetnika, novinara i aktivista o kojima su pisali prilagođavali dječjoj dobi, ali da ne izgube snagu, kaže Željka Blakšić.

Performans djevojčice izvode i sutra u subotu 14. rujna u podne na starome placu u Dubravi (Cerska, kod Dječjeg kazališta Dubrava).