U fokusu

IZLOŽBA 'T KAO TIJELO' UMJETNICE INES KOTARAC

Umjetnički zapisi ljudskog tijela

Umjetnički zapisi ljudskog tijela

U Sivoj galeriji- AKC MEDIKE održana je izložba fotografija Ines Kotarac ‘T kao tijelo’. Radi se o njezinom prvom samostalnom izlaganju koje je rezultat aktivnog fotografskog angažmana u zadnjih godinu dana. Upotrebom digitalne i analogne fotografije postigla je bilježenje trenutaka koji osim što plijene pažnju, navode na razmišljanje o emocijama koje su projicirane kroz fotografiju. Predstavljanje svojih najdubljih razmišljanja siluetama, zabilježenim dodirima i pokretima najiskrenija je ispovijest.

Govor i forma tijela od davnih vremena inspirira ljude kako u umjetničkom, tako i svakodnevnom životu. Odabirom zapisa ljudskog tijela kao teme ovog projekta Ines pokušava predstaviti tijelo u svom procesu samospoznaje i otkrivanja, pa sve do intenzivnog komuniciranja kroz samopouzdanje, erotičnost i nježnost. Autoportreti, ženska i muška tijela smještena u prostorima koja povezuje s emocijama svijetu daju zagonetnu, neistraženu priču koja žudi da bude ispričana. Suptilnim koracima otkriva nam neraskidivu povezanost s prirodom i objektima koji ju okružuje, uvodeći nas u izolirani svijet u kojem stvara svoj vlastiti kroz koji želi biti prepoznata. Crno-bijeli portreti daju poseban pečat cijelom projektu i savršeno zaokružuju priču o prostorima i atmosferi u kojoj su nastali.

{slika}

Fotografija je način dodira, osjećaja i poimanja stvarnosti. Trenuci naših najvećih radosti i strahova, zalutalih pogleda u prolazu počinju i završavaju tamo gdje su zabilježeni. Kada umjetnik fizički i emocionalno ogoljuje svoja najdublja razmišljanja pred objektivom, dobijemo bezuvjetan pristup u njegov intimni prostor. Onaj prostor u koji uđemo gledajući Inesine fotografije ne možemo napustiti bez dubokog promišljanja o načinu na koji želi biti shvaćena. Serija autoportreta nam odgovara na pitanje o pristupu vlastitim emocijama i pomicanju granica kad su u pitanju razmišljanja o tijelu kao nečem isključivo osobnom i intimnom.

Slaviti tijelo, samootkrivati vlastite strahove i osjećaje kroz fotografiju znači da smo naučili govoriti jezikom umjetnosti, a fotografiju prepoznali kao poziv i način komunikacije s vanjskim svijetom. Ines Kotarac je svojim projektom dokazala da se je izabrala dobar put. Kako izgledaju njezini trenuci inspiracije možete saznati prateći fotografske zapise na blogu where the light will fall .