Vijesti

20.08.2014. 15:02:03 - Ana Brakus

Reakcija glumca na naslov u Globusu

Stipe Kostanić: 'Sve što sam htio postići je upravo suprotno'

Nakon objave komentara "Kome je 'svi veliki revolucionari zlostavljaju žene' dobar naslov?"  povodom intervjua Stipe Kostanića u ovotjednom izadnju Globusa, točnije, naslova tog intervjua zatražile smo reakciju od samog glumca. 

Iskreno iznenađen i razočaran, nakon telefonskog razgovora odlučio je svoj komentar Libelinoj redakciji poslati mailom koji ovim putem prenosimo:

"Posve razumijem razloge zbog kojih ste reagirali na opremu intervjua koji sam dao Globusu. Bilo bi neobično da to nije nitko. Mogu vam se samo zahvaliti da ste to učinili, bolje i jasnije nego što bih sam mogao.

To što vam ja mogu odgovoriti o odgovornosti medija za sadržaj koji objavljuju, nažalost je irelevantno. Možete pretpostaviti da sam više nego šokiran cijelim ovim Globusovim prilogom.

Što se tiče prizora iz predstava o kojem je riječ u intervjuu, i koji je valjda i bio povod za razgovor sa mnom mogu reći sljedeće. Odlomak iz Kiševog teksta, na koji se odnosi ljubavna scena je sljedeći:

"Poznato je da je ovaj brak raskinut posle osamnest meseci i da je Zinaida Mihajlovna, prilikom jednog ilegalnog izleta u Evropu, postala saputnicom sovjetskog diplomate A. D. Karamazova. Što se tiče kratkog braka sa Novskim, neka svedočenja govore o mučnim scenama ljubomore i o strasnim pomirenjima. To da je Novski u nastupu ljubomore bičevao Zinaidu Mihajlovnu može međutim isto tako da bude i plod jedne druge ljubomorne uobrazilje - Mikulina. U autobiografskoj knjizi Talas za talasom, Majsnerova prelazi preko svojih intimnih sećanja ko da ih ispisuje po vodi: bič se tu pojavljuje samo u svom istorijskom i metaforičkom kontekstu kao knut koji nemilosredno šiba lice ruskog naroda."

Objašnjavajući autorici intervjua situaciju iz koje sam gradio prikaz tog sadržaja, rekao sam da mi je bilo zanimljivo povezati da se taj kliše, ideju, da su revolucionari nasilni prema ženama, sa Assangeovom situacijom. Snowdena i Manninga spomenuo u kontekstu velike represije državnih aparata prema njima, i da ne pristaju na igru isljednika, sudova, itd. koja im je nametnuta, što se sve može vidjeti već iz lika Novskog… "Zanimljivo" sam rekao, naravno, u smislu propitivanja zašto je to tako.

Jasno vam je da nemam veze s tim gnusnim izjavama iz opreme intervjua. Nadam se da se iz teksta intervjua može vidjeti da zastupam upravo suprotna mišljenja.

Najljepše vam zahvaljujem da ste mi dali priliku da odbacim ove lažne, lažljive i neprihvaljive riječi koje su mi pripisali.

Srdačno,

Stipe Kostanić"

Tagovi: globus, gluma, grobnica za borisa davidoviča, hrvatska, nasilje nad ženama, stipe kostanić

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM