U fokusu

Šibenik protiv klerofašizma

Prosvjed za Azimut: “Biskupe Ivas, večeras nema spavanja!”

Prosvjed za Azimut: “Biskupe Ivas, večeras nema spavanja!”

“U ponedjeljak, 20 sati, svi na skale kod katedrale na mirni prosvjed. Obavezno ponesite lampione za mrtvu dušu šibenskog kulturnog ljeta. Pokažimo biskupu što su tolerancija i kultura”. 

Ovom porukom Šibenčane i Šibenčanke se poziva na prosvjed u znak podrške klubu Azimut i njegovim vlasnicima nakon što se biskup Ante Ivas potužio na buku i pritom pridobio podršku lokalnih HDZ-ovih vlasti. Očekuje se veliki odaziv Šibenčana i Šibenčanki na večerašnji prosvjed, a najavljeno je i da će ih doći podržati i simpatizeri/ke iz Zadra i Splita, piše Index.hr.

Od 21 sat ispred Azimuta će se, unatoč biskupu Ivasu, igrati i popularni kviz, a odaziv bi ovaj put mogao biti rekordan. “Problem” Azimuta postao je bunt protiv ubojstva urbanog Šibenika i kulture. 

Ljetna pozornica kluba Azimut na travnjaku pod katedralom svetog Jakova pravo je osvježenje za noćni život Šibenika, s više od 50 događaja i koncerata koji su besplatni za brojne posjetitelje/ice i građane/ke tog grada. Sve je to organizirano bez lipe iz gradskog proračuna i bez sudjelovanja Turističke zajednice.

No, vlasnike Azimuta privela je u subotu šibenska policija i to svega dan nakon što je Crkva, uz pomoć Karamarka, intenzivirala napore da ukinu ljetnu pozornicu ispred kluba. Oko 3 sata ujutro u Azimutu se unatoč svim dozvolama za rad pojavilo petnaestak policajaca i tražilo od vlasnika da sve pogase i zatvore.

Biskup Ante Ivas požalio se da “ljudi od nesnosne buke ne mogu moliti u katedrali niti spavati” te pokrenuo inicijativu za gašenje ljetne pozornice. Inače, biskup živi na drugom kraju grada, u vili na hridi u starom dijelu Šibenika.