U fokusu

Otvoren osmi po redu Vox Feminae Festival!

Radiš u udruzi? A jel’ imaš pravi posao?

Radiš u udruzi? A jel’ imaš pravi posao?

Vox Feminae

Osmi Vox Feminae festival otvorila je panel diskusija Radiš u udruzi? A jel’ imaš pravi posao? – Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstva radom u organizacijama civilnog društva.

Panel je organiziran u sklopu projekta Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama kojeg provodi udruga Prostor rodne i medijske kulture K zona zajedno s partnerskim organizacijama Zora (Čakovec), Bonasai (Dubrovnik), LORI (Rijeka) i Pobjede (Osijek). Diskusiju je moderirala Aida Bagić.

Na panelu su govorili Igor Roginek (član Savjeta za razvoj civilnoga društva), Sandra Pernar (savjetnica u Vladinu uredu za udruge), Gordana Sobol (saborska zastupnica) i Danijela Almesberger iz udruge LORI koja je predstavila rezultate istraživanja Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstva radom u organizacijama civilnog društva.

U sklopu prezentacije predstavljen je i video spot nacionalne kampanje za širenje dosega civilnoga društva u Hrvatskoj pod nazivom Pronađi družinu koja te potiče i inspirira.

U samom istraživanju sudjelovalo je 109 udruga s područja cijele Hrvatske koje imaju bar jednu zaposlenu osobu. U 92 udruge koje su dostavile podatke o zaposlenim osobama, zaposleno je 366 žena i 85 muškaraca.

Žene su brojnije na funkcijama koje su vezane uz odluke za svakodnevno poslovanje, dok na pozicijama s strateških odluka i upravljanja udrugom dominiraju muškarci.

Podatke o plaćama zaposlenih osoba dostavila je polovica udruga. Rezultati pokazuju da je najveći broj osoba zaposlenih na neodređeno puno radno vrijeme primilo plaću u rasponu od 2.000 do 6.000 kuna, a ukoliko su zaposleni na neodređeno s nepunim radnim vremenom do 2.000 kuna.

U 2013. godini 81,5 posto udruga je isplaćivalo honorare preko ugovora o djelu autorskih i studentskih ugovora, a u mnogočemu su ovisile o radu volonterka/i od kojih je 80 posto žena.

Nakon prezentiranja rezultata uslijedila je diskusija o brojnim pitanjima vezanim uz djelovanje udruga, od toga da se udruge često stavljaju u negativan kontekst kao onih koji samo troše novac poreznih obveznika/ca do nerazumijevanja rada udruga i općenito koncepta civilnog društva od strane lokalne samouprave koja u pravilu podupire sportske i slicne organizacijem, a ugnorira one koje se bave ljudskim pravima.  

Osim strukturalnih problema i problema financiranja, otvorilo se pitanje položaja žena unutar udruga. Kao i obično u područjima u kojima dominiraju žene, one rade puno i za nedostatnu plaću. Pitanje je koliko bi udruga uopće opstalo i kolike bi usluge u lokalnoj zajednici prestale postojati kada bi žene prestale volontirati u obimu koje pokazuje istraživanje.

Podaci iz istraživanja i diskusija pokazuju da je iznimno važno upoznati širu javnost s time što udruge zaista rade, ali omogućiti adekvatne radne uvjete i adekvatnu plaću zaposlenima u udrugama koje se bave pitanjima ljudskih prava i pružaju važne socijalne usluge u svojim zajednicama.