Vijesti

20.01.2015. 12:49:42 - Libela

Prosvjed majki u Puli

'Grad Pula neprijatelj djece: odluke Grada Pule smrde, užasno smrde!'

Nezadovoljstvo zbog poskupljenja vrtića, ukidanja popusta na drugo dijete u vrtiću, te smanjenja sufinanciranja za djecu korisnike dječjeg doplatka potaknulo je mlade majke da jučer, u znak prosvjeda, ispred pulske gradske palače ostave 'pune' pelene.

Prosvjednice su ispod gradonačelnikovog prozora otpjevale 'Tata kupi mi auto', ali se Boris Miletić nije oglasio.

S obzirom na to da se gradonačelnik nije odazvao, mlade majke su napisale otvoreno pismo pod nazivom: 'Grad Pula neprijatelj djece: odluke Grada Pule smrde, užasno smrde!'. te ga ostavile zajedno s pelenama. Pismo gradonačelniku Miletiću prenosimo u cijelosti:

Poštovani gradonačelniče i vijećnici Grada Pule,

obraćamo Vam se u ime nezadovoljnih roditelja grada Pule Vašim novogodišnjim odlukama kojima se na sramotan način udarilo na džepove najranjivije skupine društva - djece i nas, njihovih roditelja! To je bezobrazan, katastrofalan način "punjenja" proračuna jer se djecom najlakše manipulira i smatramo da ste nas prisilno ucijenili: i sami ste roditelji i znate da djeca moraju imati najpotrebnije. Istu onu djecu kojih su Vam usta puna u kampanjama kada nam se za njih obećava sve i svašta.

Roditeljima je ionako teško u aktualnom razdoblju krize, a ovim odlukama kojima ste pokušali "pokrpati" proračun i tiho šmugnuti pokazujete da Pula nije dostojna titule koju nosi: iz prijatelja se Grad prometnuo u neprijatelja djece! Nakon podizanja prireza i povećanja udjela roditelja u cijeni vrtića koja sada iznosi 690 kn mjesečno (kada je dijete bolesno čak i cijeli mjesec plaća se puna cijena!), ukidanja popusta od 20 posto za drugo dijete u vrtiću, smanjenja postotka sufinanciranja za djecu korisnike dječjeg doplatka, ukinuli ste i besplatan prijevoz autobusima Pulaprometa za pulske osnovnoškolce koji stanuju tri, odnosno pet kilometara od škole.

Ove vaše odluke tsunami su za naše obiteljske proračune. I još nešto, sviđa nam se da nam je grad okićen i lijep, želimo da je privlačan nama i turistima, posebice u blagdansko vrijeme, također smo svjesni da se određene stavke iz proračuna ne mogu "pokriti" drugim stavkama ali zaista, zaista je degutantno u isto vrijeme uložiti 1.800.000 kuna u novogodišnju dekoraciju, dičiti se najkuglom u Europi i otkinuti od najmlađih koji su česta adresa kada skupljate političke poene. Potez je to koji smrdi, užasno smrdi!

Smatramo da je socijalna i obrazovna politika koju Grad provodi loša i da je krajnje vrijeme da se naprave pomaci. Dragi vijećnici i gradonačelniče, niste li spremni štedjeti na svojim troškovima, honorarima, automobilima, domjencima, PR-agencijama i ostalome luksuzu u vrijeme krize, budite barem moralni kad je naš novac u pitanju, jer mi Vas plaćamo, pa ne dirajte našu djecu. Budući da pošteno plaćamo poreze i prireze svome gradu, smatramo da nas se treba pitati i obavijestiti o ovako važnim odlukama!

Zahtijevamo:
- smanjenje cijene vrtića za iznos obroka kad dijete nije prisutno u vrtiću (bolest, godišnji odmori)
- vraćanje dosadašnje subvencije prijevoza osnovnoškolcima
- vraćanje 20 posto popusta u plaćanju vrtića na drugo dijete i na svako sljedeće
- poticajniju natalitetnu politiku Grada – 500 kn za svako rođeno dijete je premalo!
- vraćanje popusta od 50 posto u cijeni vrtića za korisnike dječjeg doplatka.

 

Tagovi: djeca, dječji doplatak, majke, poskupljenje vrtića, proračun grada, prosvjed majki, pula, socijalna politika

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Puležankaaa:
Slažem se, smrde UŽASNO smrde. Među nedavnim odlukama ovog "socijalno osjetljivog grada" (čija vlast ne znam da li se je ikad mijenjala), također je i odluka o smanjivanju potpore za studente, sa 750 na 600 kn. Osim toga Pula odnosno Istarska županija također (za razliku od većine županija) ne pruža mogućnost za besplatne udžbenike socijalno ugroženim obiteljima, (pravo je moguće ostvariti nekim iznimnim slučajevima, valjda obitelji bekućnika i sl.).
"PULA, TO JE RAJ! (za vladajuće)"
04.02.2015. 18:17

Iz drugih medija

AEM