U fokusu

9. Festival tolerancije

Otvorene izložbe “Prince Soniyiki – integracija azilanta u hrvatsko društvo” i foto natječaj “Susreti kultura” u Gliptoteci

Otvorene izložbe “Prince Soniyiki – integracija azilanta u hrvatsko društvo” i foto natječaj “Susreti kultura” u Gliptoteci

Uz vodstvo Leona Lučeva, 10. travnja 2015. u Gliptoteci, posjetitelji otvorenja izložbi upoznali su se sa životnom pričom azilanta Princea i sudjelovali u putovanjima svijetom sudionika foto natječaja.

Fotografska izložba ‘Prince Soniyiki – Integracija azilanta u hrvatsko društvo’ umjetnice Nene Lukin predstavlja foto-esej u produkciji UNHCR-a o trogodišnjem putu azilanta iz Nigerije, od samog bježanja iz sjeverne Nigerije preko Libije i Italije do Hrvatske, gdje mu je azil odobren nakon šestomjesečnog boravka u Kutini u Prihvatilištu za tražitelje azila. Prince Wale Soniyiki, svojom odlučnošću i trudom, savladao je hrvatski jezik, zavolio zemlju i običaje, ali je i svjedok poteškoća i problema s kojima se susreću svi tražitelji azila. Nedostatak institucionaliziranog učenja jezika glavna je prepreka integraciji u društvo i izlasku na tržište rada te unatoč prepoznavanju problema od strane raznih nevladinih organizacija, ali i Vlade same, to pitanje još uvijek ostaje neriješeno. Život u novoj zemlji, Prince promovira kroz nevladinu organizaciju ‘Afrikanci u Hrvatskoj’, koju je osnovao upravo s ciljem što bolje integracije u društvo te poticanju suživota dvaju kultura. Iako iz svoje domovine ima MBA diplomu, 29-godišnji Nigerijac ne bježi od napornog fizičkog rada; tako je trenutno zaposlen na tunolovcu u zadarskom priobalju, gdje su ga (unatoč još tradicionalnoj sredini) kolege izuzetno dobro prihvatili te ga podučavaju lokalnim običajima, a ponosno nosi i novi nadimak – ‘afrički Šime’. Ipak, unatoč ovom pozitivnom primjeru, velike predrasude prema ‘drugačijem’ još uvijek postoje; ali svojim nastojanjima da pomogne drugima te u promicanju interkulturalnog dijaloga, Princeova priča zasigurno je inspiracija drugima i nada u skorašnje bolje rješavanje pitanja azilanata. Na otvorenju protagonist izložbe Prince Soniyiki uzvanicima je rekao da voli svoj život u Hrvatskoj, koja je kaže najljepša zemlja na svijetu, ali u kojoj ipak ima mnogo diskriminacije.

Druga festivalska izložba fotografski natječaj ‘Susreti kultura’ organizirana je pod pokroviteljstvom austrijskog federalnog Ministarstva za Europu, integracije i vanjsku politiku te Austrijskog kulturnog foruma, sa svrhom promicanja ljudskih prava, razvijanja interkulturalnog dijaloga, kao i dijaloga između pojedinaca i institucija. Putovanje kao središnja tema i upoznavanje drugih kultura, bio je glavni zadatak sudionika foto natječaja ‘Susreti kultura’. Drugačiji pristup i interpretacija zadane teme, razlikuje se od pojedinca do pojedinca, kao što se razlikuju i apekti dijaloga, razmišljanja i razumijevanje. Od sveukupno 189 pristiglih fotografija, radna skupina ‘Dijalog kultura’, u suradnji sa žirijem kojeg su činili Gerald Bast, rektor Sveučilišta primijenjene umjetnosti u Beču, Verena Kaspar–Eisert, kustosica bečkog Kunsthausa, Gerhard Moßhammer, (uz Martinu Fürpaß) direktor i voditelj Interkulturalnog centra u Beču, neprofitne i nevladine udruge, Eva Schlegel, austrijska umjetnica i fotografkinja, i Kamen Stoyanov, austrijski umjetnik rođen u Bugarskoj, odabrala je 35 fotografija koje će biti prikazane i na izložbi u Gliptoteci. Žiri je proglasio i pobjednike I. Interkulturalnog foto natječaja, i to – Joel Lukhovi (Kenija) , Dusana Baltic (Austrija), Teresa Belkow (Peru), Mareike Boysen (Austrija) i Rafiz Fera (Makedonija). S ciljem promicanja interkulturalnog dijaloga te uz potporu ambasada diljem svijeta, ova izložba nastoji rušiti stereotipe, nadvladati osobne predrasude te izgraditi povjerenje među različitim narodima i kulturama.

Izložbe su otvorene od 10. – 18. travnja 2015. godine, a ulaz je besplatan.