U fokusu

Žene u borbi za prava životinja

Većinski ženska lovočuvarska skupina osvojila UN-ovu nagradu za zaštitu okoliša

Većinski ženska lovočuvarska skupina osvojila UN-ovu nagradu za zaštitu okoliša

The Black Mamba Anti-Poaching Unit, južnoafrička lovočuvarska skupina čije su članice uglavnom žene, jedna je od dobitnica UN-ove nagrade za očuvanje okoliša, Champions of the Earth.

Ovom nagradom, u kategoriji Inspiration and Action, UNEP je pokazao da prepoznaje rastući važan utjecaj kojeg skupina Black Mamba ima u sprječavanju krivolova i hrabrost koja je potrebna za akcije koje skupina izvodi.

UNEP-ov izvršni direktor Achim Steiner je rekao: “Inicijative koje dolaze iz zajednice krucijalne su za suočavanje s ilegalnim lovom divljih životinja, a ova skupina pokazuje važnost i učinkovitost lokalnog znanja i posvete cilju. Njihovi su brojni uspjesi rezultat impresivne hrabrosti i odlučnosti da naprave razliku u svojoj zajednici. Black Mambas nisu samo inspiracija lokalno, već i diljem svijeta svima onima koji nastoje eliminirati ilegalnu razmjenu divljih životinja”.

Jedinica je osigurala da niti jedan nosorog nije ubijen na njihovoj zemlji u posljednjih deset godina. U susjednom rezervatu, u istom je periodu ubijeno 23 nosoroga. Zaštita nosoroga je ključna u Južnoj Africi, gdje je samo u 2014. godini ubijeno 1215 nosoroga, što je dovelo do grozne epidemije koja je dovela vrstu na rub izumiranja.

Leitah Mkhabela, članica Black Mambe, navodi: “Nije me strah, znam što radim i zašto to radim. Ako vidite krivolovce, recite im da ni ne pokušavaju, da smo tu i da su oni ti koji su u opasnosti. Životinje ima pravo živjeti. Napravite svoj dio posla – kada prestane potreba, prestat će i ubijanja. Recite ‘ne’ ilegalnim rogovima nosoroga i slonovači”.

U svojim zajednicama, doprinose lokalnoj diskusiji o povezanosti novca, kriminalnih skupina i krivolova. Ohrabruju pozitivnu suradnju s parkovima i sprječavaju da novi članovi/ce zajednice pristupe krivolovnoj mreži.

Nagrada koju su dobili/e, koja će biti predstavljena u New Yorku 27. rujna, je čin prepoznavanja njihove hrabrosti i neumornog rada.