U fokusu

AKCIJA PRED SUDOM

Ženska pomoć sada: Udaranjem žene ne ubijaš svoje demone

Ženska pomoć sada: Udaranjem žene ne ubijaš svoje demone

Ženska pomoć sada

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama udruga Ženska pomoć sada dijelila je ispred zgrade zagrebačkog Općinskog suda, na Trgu bana Josipa Jelačića te na Cvjetnom trgu naljepnice na kojima piše: “U OVOJ KUĆI SE NE TUČE ŽENA” i “UDARANJEM ŽENE NE UBIJAŠ SVOJE DEMONE”. Iz udruge kažu da su građani i građanke uglavnom pozitivno reagirali/e i rekli/e da će ih zalijepiti u svoje domove.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Toga je dana, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Harju Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

{slika}

Svake godine udruga Ženska pomoć sada iz Zagreba, koja u 27 godina svojeg rada i djelovanja nastoji senzibilizirati javnost i ukazati na to da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira, sudjeluje u obilježavanju ovog Dana. “Ove godine odlučile smo da sudjelujemo u obilježavanju Nacionalnog dana na način da dijelimo tiskane naljepnice kojima upozoravamo javnost na to da za nasilje nema opravdanja te putem istih pružamo informacije o mogućnostima zaštite, podrške i pomoći osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja”, kažu iz Udruge.

Na naljepnicama koje su namijenjene da se zalijepe na vrata svakog doma pišu dvije snažne poruke, za koje iz udruge smatraju da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. “Inspiracija za takvo što došla nam je kada smo u nekim domovima u kojima ima obiteljskog nasilja vidjele naljepnice na vratima: “U ovoj kući se ne psuje”.

{slika}

Ženska pomoć sada je nevladina udruga koja djeluje na području grada Zagreba, a svojim dugogodišnjim radom pruža zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja kroz savjetovalište, sklonište i putem SOS linija koje su otvorene 24 sata dnevno, a od kojih je jedna besplatna za korisnike/ce: 0800 655 222. Godišnje putem savjetovališta udruga obradi od 200 do 280 korisnica, kroz sklonište prođe od  40 do 50 korisnica (žena i njihove djece), a putem SOS linija udruga obradi od 3.200 do 3.500 telefonskih poziva koji dolaze iz cijele RH, objašnjavaju iz udruge. 

{slika}

{slika}