U fokusu

Sve spremno za odlazak Pravobraniteljice za djecu, njeno izvješće srušeno u Saboru

Sve spremno za odlazak Pravobraniteljice za djecu, njeno izvješće srušeno u Saboru

Hina

Nakon što je 20. svibnja u Hrvatskom saboru odbijeno izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović ista sudbina dočekala je i pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić.

S 64 glasa protiv, 56 za i devet suzdržanih Sabor je odbio izvješće pravobraniteljice za djecu, čime su joj praktički otvorena vrata za odlazak, piše Index.hr.

Naime, u Zakonu o pravobranitelju za djecu u članku 25. jasno je navedeno kako neprihvaćanje godišnjeg izvještaja predstavlja jedan od razloga zbog kojih pravobranitelj, odnosno, pravobraniteljica može biti prijevremeno razrješena.

Ovakav ishod mogao je biti očekivan nakon jučerašnje burne rasprave u Hrvatskom saboru nakon što im je svoje izvješće podnijela Ivana Milas Klarić. Izvješće su žestoko napadali zastupnici iz redova HDZ –a, ali i Ladislav Ilčić iz Hrasta.

Članovi i članice opozicije glasovali su za prihvaćanje izvještaja, članovi takozvane i sada već raspadnute Domoljubne koalicije glasovali su protiv izvještaja, a članovi i članice Mosta bile su suzdržane. Baš kao i u sličnim situacijama, koje u Mostu najčešće stavljaju pod kapu “svjetonazorskih pitanja” njihova sudržanost znači slaganje, odnosno, potpuni izostanak otpora (neo)konzervativnim tendencijama u ovome društvu.