U fokusu

Žene, nositeljice promjene i napretka

Održana konferencija TEDxZagrebWomen

Održana konferencija TEDxZagrebWomen

Ana Šesto

TEDxZagrebWomen konferencija održala se u subotu, 29. listopada u prostoru HUB385 na zagrebačkoj Trešnjevci. Događaj je trajao pet sati i okupio je osam govornica. One su pokazale vrijednost širenja i realizacije dobrih ideja te su željele svojim primjerom srušiti ukorjenjene predrasude i stereotipe vezane uz ženski rod. 

Prva govornica i jedna od nositeljica promjene bila je Ivana Marasović, osnivačica udruge Kolajna ljubavi koja je izgradila vrtić i školu u Tanzaniji. Ona je probila led govorom o svom životu u Tanzaniji i pomaganju siročadi. Bez obzira na sve mogućnosti koje je imala ovdje, odabrala je put pomaganja onima kojima je pomoć potrebnija. Iduća je govorila Josipa Bračanov, osnivačica Cook Huba te izumiteljica prvog hrvatskog džema od luka. Lejla Juranić, suosnivačica inicijative “Are You Syrious”, odrržala je govor o pomaganju izbjeglicama i predstavila inicijativu koja okuplja više od sto volontera/ki iz cijeloga svijeta, više od tri tisuće donatora/ica te je pomogla tisućama izbjeglica na iscrpnom putovanju.

{slika}

Uslijedio je kratak predah uz glazbenu gošću Hanu Huljić. Direktorica marketniške agencije ENTG, Nada Kaurin Knežević žena je s hrpom želja i vlastitom bucket listom. Okupljenima je poručila “Zapišite svoje želje na papir… Nitko vam ne može ukrasti želju, može vam samo pomoći da ju ispunite”. 

Nakon pauze, drugi dio programa, otvorila je Sanja Božić Ljubičić, osnivačica mnogih kompanija poput Pickboxa – streaming videoteke te direktorica New Europe Marketa, godišnje konferencije posvećene TV industriji. Ona je govorila o poslovnom uspjehu i upornosti. Također, progovorila je o stereotipima vezanim uz razlike između žena i muškaraca. Za sebe je rekla da ju je kroz život vodio citat Marka Twaina: “Za 20 godina od danas razočarat će te ono što nisi radio, a ne ono što jesi”. Nutricionistica i poduzetnica Diana Gluhak upoznala je okupljene s predrasudama u prehrani te je poručila:” Nemojte davati drugima za jelo, ono što ne biste dali sebi”. 

Ella Dvornik govorila je o svom životu izvan granica Lijepe naše. Odlazak u Kopenhagen označio je prijelomni dio njenog života, a 24. rođendan bio je odlučujući, smatra Ella, za njenu karijeru blogerice. Za kraj je ostala Meri Bauk, žena po činim se Facebook statusima izvodi monodrama “Ja sam dama…” (koja je izvedena na kraju događaja), a uskoro se planira izdati i istoimena knjiga. Ona ima puno kaotičnih, zanimljivih i “nefinih” priča, a za sebe kaže da je prije počela pisati nego govoriti.

Posebnost konferencije bio je livestream, kojeg su mogli pratiti svi/e. Ovime se osiguralo gledanje konferencije i izvan vrata HUB385, s obzirom da mnogo TED entuzijasta/ica nije stiglo kupiti ulaznicu na vrijeme. Također, prikazani su i govori s trodnevne TEDWomen konferencije o ženama i djevojkama koje su nositeljice promjena u današnjem svijetu, koja je održana u San Franciscu, od 26. do 28. listopada. Zagrebačku je konferenciju posjetilo oko 150 ljudi, te je na njoj premijerno najavljen veliki događaj TEDxZagreba, koji će se održati 15. svibnja u koncertnoj dvorani Lisinski.

Kuratorica TEDxZagrebWomen, Martina Naletilić poručila je: “Teško je opisati dojmove nakon ove predivne konferencije. Dok sam birala govornice i glazbeno-kulturni program bila sam svjesna kakve žene stoje preda mnom, ali sada kada sam ih vidjela u punom sjaju ne mogu opisati koliko sam ponosna jer sam ih imala prilike upoznati. One prkose predrasudama, ruše stereotipe i dokaz su da svatko može biti svoj/a vlastiti heroj/ina. Publika je zračila pozitivom i dodatno doprinijela onome što smo htjeli/e poručiti. Bez obzira na sve, u Hrvatskoj se može.”