U fokusu

zeleno ponašanje

Muškarci ne recikliraju jer je to ‘za cure’

Muškarci ne recikliraju jer je to ‘za cure’

Pixabay

U istraživanju koje je proveo Scientific American s više od 2.000 američkih i kineskih sudionica/ka, istraživači/ce su otkrili/e da ljudi vide povezanost između “zelenog ponašanja” i ženstvenostišto znači da muškarci ne recikliraju jer smatraju da je to previše ženstveno, piše bust.com

Ova je studija je odgovor na prethodna istraživanja koja upućuju na rodni jaz u “zelenom ponašanju”. Prošle studije su pokazale da žene recikliraju više, manje zagađuju i ostavljaju manje ugljičnog otiska od muškaraca.

Jedan od eksperimenata je pokazao sudionike i sudionice u čitanju scenarija koji uključuje sliku osobe s namirnicama u plastičnoj vrećici i osobe s platnenom torbom. Sudionici i sudionice su ocijenili scenarij platnenih torbi kao ekološki prihvatljiviji, ali je značajan broj sudionika ocijenio scenarij s platnenom torbom kao ženstveniji, bez obzira na spol osobe koja drži torbu.

Istraživanje je zaključeno predlaganjem da tvrtke proizvode muževne ekološki prihvatljive proizvode kako bi se promicalo “zeleno ponašanje” kod muškaraca. Ovaj savjet bi mogao rezultirati time da ili svi kontejneri u Americi budu pofarbani u ružičasto, tako da muškarci biraju “muževnije” zelene kutije za reciklažu ili da su ekološki prihvatljivi proizvodi označeni kao “Whiskey Bodybuilding sapun s mirisom bora za samo najmuževnije muškarce”.

Postoji alternativa toj muževnijoj branding strategiji: da Amerika obuzda rodne uloge. Umjesto podilaženja društvenoj provedbi stroge podjele ponašanja, rod bi se mogao opširnije podučavati u javnim školama, baš kao i studije o okoliš, predlaže bust.com.