U fokusu

GLASNIJE!

Tisuće na Noćnom maršu za 8. mart: Zahtijevamo ostavku ministrice Murganić

Tisuće na Noćnom maršu za 8. mart: Zahtijevamo ostavku ministrice Murganić

fAKTIV

Zahtijevamo promjenu – zahtijevamo hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, zahtijevamo neopozivu ostavku ministrice Murganić jer smatramo da osoba  – čije izjave utvrđuju i perpetuiraju društvene obrasce koji održavaju i potiču nasilje prema ženama – nikako ne može odlučivati o ičemu vezanom uz obiteljske i socijalne politike”, poručile su feministkinje iz fAKTIV-a na trećem velikom Noćnom maršu za 8. mart u Zagrebu, koji je opet okupio između 5.000 i 7.000 prosvjednica i prosvjednika u jednoj borbi za jedan svijet.

Marš, koji je krenuo s Trga žrtava fašizma i završio na Zrinjevcu uz čitanje proglasa, ove se godine održao pod sloganom “Ljutnja-Otpor-Promjena”.

“Razloga za ljutnju je i previše. Znamo kako nam je protekla prošla godina. Ljute smo zato što su nam u kapitalističkom sustavu ugrožena radnička prava, a zdravstvene usluge, obrazovanje i socijalni servisi sve nedostupniji. Ljute smo zato što opet moramo braniti davno izborena reproduktivna prava. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno. Ljute smo zato što je Crkva – u navodno sekularnoj državi – sveprisutna u školama, u bolnicama, u institucijama, a pritom kontrolira i medije. Ljute smo zato što se ustaške pozdrave proglašava dopustivima, zato što se pale dječje slikovnice, zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije”, poručile su organizatorice.

{slika}

“Zato nam treba 8. mart – dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti otpora. Marširamo i poručujemo da se ne bojimo, da nikad nećemo zašutjeti i da smo spremne nastaviti pružati otpor sustavu koji nas izrabljuje i svima koji nas pokušavaju izbrisati, zastrašiti, poniziti i ušutkati”, poručile su. 

“Na javnoj televiziji sumnjivi demografi stručnjakinje nazivaju ‘babama’, a ginekolozi objašnjavaju kako se žene odlučuju za rađanje poslije tridesete jer su ‘prekomotne’. Prvo: Ako ne želimo rađati, nećemo rađati! Poručujemo im da odstupe od naših maternica i da nećemo biti inkubatorice nacije! ‘Cijenjeni’ demografi i ginekolozi:  vaše ideje o demografskoj obnovi preko leđa žena apsolutno nas ne zanimaju.

Drugo, ako želja za sigurnim radnim mjestom i plaćom dostojnom osobe znači da smo prekomotne, onda smo prekomotne. Ako zahtjev za kvalitetnim javnim zdravstvom te dostupnim jaslicama i vrtićima znači da smo prekomotne, onda smo prekomotne. Ako upozoravanje na to da radimo većinu neplaćenih kućanskih i skrbnih poslova znači da smo prekomotne, onda smo prekomotne”, zaključile su feministkinje iz fAKTIV-a i dodale kako zahtijevaju besplatan pobačaj i ukidanje priziva savjesti ginekologa i ginekologinja.

“Borimo se za naša prava danas, za prava budućih generacija, borimo se za svoje feminističko nasljeđe. 8. mart danas simboličko je i stvarno mjesto okupljanja borbi za bolji svijet. Sve borbe – za prava žena, za javne resurse i usluge, za humane uvjete rada, za slobodu i autonomiju – prožimaju se u jednu borbu”, poručile su.