Članci s tagom: pravobraniteljica

 • Diskriminacija je ženska svakodnevica

  Diskriminacija je ženska svakodnevica

  Statistike pokazuju da je trend sklapanja ugovora na određeno vrijeme u posljednjih pet godina porastao s 87 posto na 94 posto, te da skoro 30 posto žena zbog trudnoće (...)

 • "Prije referenduma Sabor treba mišljenje Ustavnog suda"

  Pučka pravobraniteljica Lora Vidović izdala je priopćenje u vezi utvrđivanja datuma referenduma, nakon što je inicijativa 'U ime obitelji' pisala predsjedniku (...)

 • Lezbijke ste? Ništa od stana!

  Lezbijke ste? Ništa od stana!

  Zagreb Pride najavio je tužbu za diskriminaciju protiv najmodavaca stana na Trešnjevci koji su odbili iznajmiti stan nakon što su doznali kako će stan iznajmiti (...)

 • Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi

  Približavanje Međunarodnog Dana žena 8. ožujka, bio je povod za susret triju ženskih sindikalnih grupa u Radničkom domu: Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacije Žene Hrvatske udruge sindikata. Svi su oni, uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, ujedinjeni u istom cilju – zaštititi žene od neželjenog ponašanja na radnom mjestu.

 • Prva regionalna konferencija o ulozi pravobraniteljskih ureda

  Prva regionalna konferencija o ulozi pravobraniteljskih ureda

  U Zagrebu je 21. prosinca održana regionalna konferencija o ulozi pravobraniteljskih ureda u suzbijanju diskriminacije s posebnim naglaskom na područje spolne diskriminacije i diskriminacije na temelju seksualne orijentacije.

 • Homofobija nije sloboda govora

  Homofobija nije sloboda govora

  Povodom izjave HDZ-ovog kandidata u 9. izbornoj jedinici kako treba zgaziti Kukuriku koaliciju kako "homoseksualci ne bi hodali Poljanom" oglasili su se u zajedničkoj izjavi Pučki pravobranitelj i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kazavši da "predizborna kampanja ne smije biti izgovor za ovakve ispade" te da se "poziv na diskriminaciju ne može pravdati slobodom govora i mišljenja."

 • Javna rasprava održana 5 do 12

  Javna rasprava održana 5 do 12

  U Centru za ljudska prava, održana je 15.og ovog mjeseca prva javna rasprava o Konačnom prijedlogu Zakona o pučkom pravobranitelju (ZOPP), kojem je kao svrha postavljeno jačanje institucije pučkog pravobranitelja. Prema prijedlogu zakona, fokus je ne samo na zaštiti, već i promociji spomenute institucije, a to bi se postiglo, osim uvođenjem novina u njegove ovlasti, i pripajanjem Centra za ljudska prava, te specijaliziranih Pravobraniteljstava.

 • Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

  Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

  Iako je novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđeno ukidanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova odnosno njezino pripajanje u vidu zamjenika/ce pučkog pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Vlada RH je raspisala natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

 • Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

  Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

  Zadnjih dana naveliko se šuška da se novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđa stavljanje posebnih pravobraniteljstava u njegovu ingerenciju. U praksi bi to značilo da se ukidaju postojeća pravobraniteljstva (za ravnopravnost spolova, za osobe s invaliditetom, a moguće i za djecu) te da će njihova područja najvjerojatnije pokrivati zamjenici/e Pučkog pravobranitelja.

 • Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Pravobraniteljica medijima:

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je priopćenje u kojem poziva medije da uklone seksizam i stereotipe iz svojih sadržaja. Kako naglašava, upravo stereotipi  o muškarcima i ženama, kao i seksizmi koji se svakodnevno pojavljuju u medijima doprinose i nasilju nad ženama. Priopćenje donosimo u cjelosti.

1 2 3 4 > >>

Iz drugih medija