U fokusu

Što garantiramo mladima?

Garantiramo li mladima samo prazno slovo na papiru?

Garantiramo li mladima samo prazno slovo na papiru?

I.Z.

U organizaciji Mreže mladih Hrvatske održana je tribina Što garantiramo mladima? na kojoj se govorilo o nezaposlenosti mladih, Garanciji za mlade te potrebnim reformama u obrazovanju i na tržištu rada. Sudionici/e tribine bili/e su potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske Sven Janovski, predsjednik Udruge poslodavaca u obrazovanju Mislav Balković, Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava. Tribinu je moderirao Nikola Bukvić iz MMH.

Sven Janovski naglasio je da je u Republici Hrvatskoj 125.000 mladih nezaposleno te je nužno održati i poticati aktivizam mladih te razvijati njihovu kompetentnost. Također, smatra kako je stručno osposobljavanje mjera koja olakšava prijelaz mladih iz obrazovnog sustava na tržište rada.

Mislav Balković osvrnuo se na istraživanje agencije McKinsey koje je objavljeno početkom godine te je pokušalo istražiti razloge nezaposlenosti 5,6 milijuna mladih u Europi. Dokazano je da postoji nerazumijevanje između mladih, poslodavaca i obrazovnih institucija koje smatraju da mladi nakon obrazovanja posjeduju vještine i znanja potrebna za izlazak na tržište rada. Poslodavci, pak, smatraju da većina mladih ne posjeduje adekvatno znanje koje je potrebno da bi im ponudili posao s čime se slaže i trećina mladih. Također, Balković je naglasio kako je u Hrvatskoj teoretski prepoznata važnost obrazovanja, no još uvijek nam je važniji rezultat od samog sadržaja. Naš obrazovni sustav često nije u skladu s promjenama na tržištu rada te pojedinac i pojedinka često očekuje da mu / joj se nešto mora dati, a ne da to sami moraju stvoriti ili zaraditi. Naglasio je da je nužno uvesti novine u obrazovni sistem, promijeniti mentalitet pojedinca/ke, informirati ih o tržištu rada te uključiti poslodavce u proces donošenja Garancije za mlade.

{slika}

Darko Šeperić se složio da mlade treba informirati o tržištu rada i dodatno potaknuti na aktivizaciju. Smatra kako Garancija sama po sebi ne može riješiti problem nezaposlenosti već je za to potrebna smislena i učinkovita implementacija njenih mjera. Ulogu sindikata vidi kroz mogućnost da informira mlade o njihovim obvezama i pravima prilikom korištenja mjera.

Tatjana Dalić zahvalila se organizacijama mladih, sindikatima, Udruzi poslodavaca te socijalnim partnerima na suradnji prilikom implementiranja Garancije. Tu je suradnju opisala kao iznimno korisnu i važnu za nastavak njene razrade. Dalić je naglasila da je implementacija mjera Garancije otvorena priča koja će se nadopunjavati do 2020. godine. Dosadašnju intervenciju smatra uspješnom jer se prema mjerilima Ministarstva prošle godine zaposlilo 44,9 posto mladih. Međutim, statistike i analize o mjerama zapošljavanja za mlade još uvijek nisu dostupne javnosti, odnosno, tek je ‘procurilo nekoliko brojki u medije.

“Široj javnosti Garancija će biti dostupna sredinom travnja”, poručila je.

Sudionici i sudionica rasprave slažu se da je važno izgraditi sustav uspješnog monitoring provedenih mjera. Nužno je znati koje su mjere bile uspješne, a neučinkovite mjere dobro je povući. Također, treba razviti sustav kvalitetnog mentorstva pri čemu treba oformiti bazu podataka poslodavaca. Mlade koji sudjeluju u mjerama treba pitati što su prilikom usavršavanja naučili. Na taj način oformila bi se baza poslodavaca čije je mentorstvo kvalitetno i nakon čega mladi dobivaju potrebno znanje, a ne samo prividno iskustvo.

Iako smo na tribini mogli čuti mnogo zdravorazumskih zaključaka, točne mjere i planove nismo čuli. Također, konkretne odgovore na pitanja zašto se intervenira tek kada mladi završe obrazovanje, kako se namjerava i namjerava li se provesti obrazovna reforma ili pak otvoriti nova radna mjesta nismo dobili. Stoga, preostaje nam samo da pričekamo travanj i uzdamo se u dobru staru : Žive bile pa vidjele!