U fokusu

Bolnice mole za pomoć

Gaza: Najveći broj žrtava su žene i djeca

Gaza: Najveći broj žrtava su žene i djeca

Bolnice u Gazi su u krizi. Nema lijekova, nema potrošnog materijala, nema električne energije. Jedino čega  ima su osoblje i pacijenti, javlja Middle East Monitor (MEM).

U tri dana, otkako je pokrenuta izraelska operacija Zaštitni Rub (Protective Edge), više od 250 ozlijeđenih Palestinaca stiglo je na hitne intervencije. Međutim, nedostaje osnovnih sredstava, poput kolica i kreveta.

Pacijenti stižu u kolima hitne pomoći, vozilima, osobnim automobilima, taksijima.

Do sada, 23 posto pacijenata su djeca i 18 posto je žena. Nažalost, civili su uvijek u blizini kada se uništavaju njihovi domovi.

Potpuno je uništeno 29 domova, većina njih s cijelim obiteljima, U jednoj kući u Beit Hanounu poginule su tri generacije obitelji, dok je u drugoj kući u Khan Younesu poginulo sedam članova obitelji, a samo je jedno dijete preživjelo.

Medicinsko osoblje radi dan i noć kako bi pružilo najbolju moguću skrb unatoč nedostatku sredstava – i nedostatku plaće. Ovi liječnici i medicinske sestre nisu dobili plaću za nekoliko mjeseci, no to ne utječe na njihov rad. Neki dolaze i kada nisu njihove smjene, a neki dolaze samo u svoje smjene, jer žive daleko, a nemaju dovoljno novca za javni prijevoz. Neki posuđuju od obitelji i prijatelja samo da bi došli na posao i spasili živote drugih, iako su i njihovi životi nemogući. Jedna sestra je već ozlijeđena na dužnosti, kada je bolnica u Khan Younesu bila pogođena izraelskim raketiranjem.

Bez obzira na sve to, medicinsko osoblje je na prvoj liniji, primaju mrtve i ozlijeđene, proživljavaju horor iz sata u sat, bez odmora, plaće i nagrade, ali sa saznanjem da ih drugi trebaju, jer da će bez njih trpjeti, ili još gore, umrijeti. Uz mnogo stoicizma i strpljenja, oni čekaju dolazak esencijalnih lijekova sa Zapadne obale – obećanu robu Vlade nacionalnog jedinstva koja je trebala stići prije tjedan dana, ali još nije realizirana – poput njihovih plaća.

U roku od nekoliko dana, potpuno će nestati esencijalnih lijekova. Ukoliko pošiljka ne stigne, liječnici se pitaju kako će liječiti pacijente, ako se ovo nastavi i ako pacijenti neprestano budu dolazili pogađani izraelskim projektilima.

Pitaju se tko će sljedeći biti ubijen – da li će to biti njihovo dijete, suprug/a, majka, sestra, teta, baka ? Od broja poginulih, 18 posto je djece i šest posto je žena.

Pitaju se hoće li njihova bolnica biti sljedeći cilj granatiranja, jer izraelsko terorističko divljanje ne mari za Ženevsku konvenciju.

Pitaju se hoće li ikada stići prijeko potrebni lijekovi, pomagala, rezervni dijelovi, instrumenti i uređaji potrebni za dijagnosticiranje i liječenje, pa čak i samo gorivo za pokretanje generatora koje će održavati dvorane kako bi mogli u njima raditi.

“Molimo sve ljude, sva društva koja mogu nešto učiniti da zaustave izraelsku agresiju koja ubija djecu, žene, starije ljude”, rekao je doktor Nasr Altatari, generalni direktor Shife, najvećeg medicinskog kompleksa u Gazi.

“Molimo sve zemlje, sva društva, pošaljite nam lijekove, potrošni materijal, rezervne dijelove, tako da možemo pružiti odgovarajuću njegu ozlijeđenima”, zamolio je doktor Nasr Altatari.

Donacije za kupnju esencijalnih lijekova i opremu možete izvršiti putem Medical Aid for Palestinians (MAP).