U fokusu

poziv upomoć

Indija: Svi mobiteli moraju imati ‘paničnu tipku’

Indija: Svi mobiteli moraju imati ‘paničnu tipku’

Twitter

Od iduće godine u Indiji kreće distribucija mobitela s ‘paničnom tipkom’ kako bi se spriječilo nasilje nad ženama. Naime, od 2017. godine mobilni telefoni moraju imati brzu opciju za poziv upomoć.

Uz ‘paničnu tipku’, mobiteli će imati i sustav za GPS navigaciju, neophodan za lociranje korisnice, kojeg tamošnje vlasti planiraju uvesti 2018. godine.

Ministarstvo telekomunikacija naložilo je proizvođačima mobitela da u ugrade tipku ili na smartphonovima omoguće jednostavno rješenje za krizne situacije. Predloženi načini upotrebe ove opcije na pametnim mobitelima uključuju dulji pritisak na ekranu ili kratko pritiskanje tipke za paljenje i gašenje mobitela triput zaredom.

Iako se s ovom ‘sigurnosnom praksom’ nastoji krenuti dogodine, ideja još nije razrađena jer nije poznato kome će pozivi biti upućeni i tko konkretno reagira na njih. Međutim, ohrabrujuće jest što već postoje slične sigurnosne aplikacije poput Safetipin, SAFER, bSafe, iSafety i TellTail.

Podsjetimo, Indija je krajem 2012. godina bila na nogama nakog brutalnog grupnog silovanja studentice u javnom autobusu, koja je uslijed ozljeda preminula. Nakon ovog slučaja, do svjetske javnosti su doprijeli i drugi slučajevi grupnog silovanja u Indiji, poput onoga kada je grupa muškaraca namamila 22-godišnjakinju da se nađe s njima rekavši joj da joj je majka bolesna, a zatim su je oteli i sedam dana naizmjenično silovali. Takvi stravični događaji pokrenuli su lavinu provjeda koji su apelirali na zaštitu ženskih prava. Naime, većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni. Osim toga, ženska prava u ttoj zemlji su na iznimno niskim granama.

Prema anketi Reutersa iz srpnja 2012. godine, Indija je bila ‘najgore mjesto za biti žena’.