U fokusu

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Kristalna noć – nikada zaboraviti, nikada dopustiti da se ponovi

Kristalna noć – nikada zaboraviti, nikada dopustiti da se ponovi

Wikipedia

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga svake godine diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma i prosvjedovanjem protiv suvremenih oblika fašizma i antisemitizma.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ustanovljen je u znak sjećanja na žrtve Kristalne noći. Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. studenog 1938. označilo je početak državno organiziranog, pravno legitimiranog i javno podržavanog progona Židova i Židovki, ali i svih drugačijih, a završen je ubojstvom šest milijuna nedužnih muškaraca, žena i djece.

Kristalna noć smatra se simboličkim početkom sistemskog iskorjenjivanja židovskog naroda koji je počeo diskriminacijom i isključivanjem njemačkih Židova/ki još 1933. godine i naposljetku doveo do ubojstva milijuna Židova/ki. Nastradali su i brojni drugi i drugačije – tzv. neprijatelji/ice njemačke države: LGBT osobe, kriminalaca/ke i asocijalnih ljudi, članovi/ce različitih religijskih zajednica, osobe s mentalnim tegobama, politički prestupnici/ice poput komunista/kinja i socijalista/kinja, španjolskih republikanskih izbjeglica, manjina poput Roma/kinja i ostalih.

Od 1995. godine UN predvodi godišnju kampanju i obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma s ciljem prisjećanja na žrtve progona u Kristalnoj noći i žrtava holokausta i fašizma tijekom povijesti, ali i fokusom na suvremene probleme rasizma, antisemitizma, desničarskog ekstremizma i neofašizma.

Antifašistička liga Republike Hrvatske prisjetila se 78. godišnjice Kristalne noći danas u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma.