U fokusu

Sve više očeva na roditeljskom dopustu

‘Supertate’ više nisu tolika rijetkost u Južnoj Koreji

‘Supertate’ više nisu tolika rijetkost u Južnoj Koreji

U Južnoj Koreji sve je više očeva koji uzimaju roditeljski dopust, što je donedavno bila iznimno rijetka pojava u tradicionalnoj Južnoj Koreji, gdje su takvi očevi nazvani “supertatama”, upravo zato što ih je bilo vrlo malo.

Žene u Južnoj Koreji uvjerene su kako ih poslodavci kažnjavaju nižim plaćama i zaobilaženjem u unaprjeđenjima zato što je vjerojatno da će one biti te koje će uzeti slobodno vrijeme od posla kako bi se brinule o djeci. To je rezultiralo najnižim stopama rađanja u zemljama OECD-a. Južna Koreja je također 115. od 145 zemalja na indeksu rodne jednakosti Svjetskog ekonomskog foruma.

Predsjednica Geun-hye Park odredila je roditeljski dopust za očeve jednim od prioriteta u rješavanju problema niske stope rađanja, ali i kako bi potaknula karijere za žene, a ovog je mjeseca otkrila plan u vrijednosti od više milijardi dolara koji bi se trebao suočiti s negativnom demografskom slikom.

Iako i majke i očevi imaju jednako pravo na dopust zbog brige o djeci, svega 3.4 očeva je iskoristilo to pravo 2014. godine. Opet, to je bilo duplo od 1.7 očeva dvije godine ranije, kako prikazuju podaci Ministarstva rada.

“Cijela ekonomija je u neravnoteži”, rekao je Na Yeong-don, stariji službenik iz Ministarstva rada. “Žene su visoko obrazovane i efikasne u svom poslu, no preuzimaju čitav teret kućanskih poslova i brige o djeci, dok muškarci imaju jako duge radne sate”.

Vlada Južne Koreje postavila je cilj povećanja postotka muškaraca koji će uzimati rodiljni dopust do 30 posto do 2030. godine, mijenjajući tako kulturu u zemlji u kojoj muškarci minimalno sudjeluju u brizi za djecu i kućanskim poslovima. Vladin plan uključuje proširenje poticaja za očeve koji će ostajati s djecom, kao i jačanje financijske potpore za mala i srednja poduzeća u zamjenu za mogućnost da očevi uzmu dopust. No, ostaje vidjeti koliko će takvi poticaji biti efikasni u promjeni stavova na vrlo zahtjevnim, hijerarhijskim i radnim mjestima na kojima dominiraju muškarci, a koja uključuju redovito druženje uz alhokol nakon posla.

“Kultura u kojoj se rade dugi radni sati mora se promijeniti i unaprijediti kako bi muškarci mogli biti više uključeni u brigu za djecu i obitelj”, rekla je Hong Seung-ah, članica Korean Women’s Develompent Institute u Seulu. Isti taj institut navodi kako je 64 posto muškaraca spremno uzeti rodiljni dopust, no samo 2 posto njih je to i učinilo.