U fokusu

Film i publikacija

Prisjetimo se Žarane Papić: To je moj izveštaj vama

Prisjetimo se Žarane Papić: To je moj izveštaj vama

Na desetu godišnjicu smrti Žarane Papić, Centar za ženske studije i Rekonstrukcija Ženski fond organizirale su u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju 10. rujna 2012. susret koji je bio posvećen toj velikoj političkoj aktivistkinji i feministkinji. Tada je predstavljena publikacija “To je moj izveštaj vama / This is my report to you”, a nešto ranije predstavljen je i eksperimentalni film “To je moj izveštaj vama”.

Nikad nije kasno da se upoznate s idejama i razmišljanjima Žarane Papić pa vam u ovo subotnje poslijepodne u trenucima ponovnog bujanja nacionalizama dajemo preporuku za kratki film i publikaciju, koji će vam dati u uvid u rad jedne od bitnih feministkinja na ovim prostorima.

Žarana Papić (1949-2002) bila je  istaknuta feministička antropologinja, teoretičarka, politička aktivistkinja, koja je svojim djelom kreirala feminizam u Jugoslaviji i koja se ustrajno borila protiv svakog oblika nacionalizma, opisuje rad Žarane Papić Rekonstrukcija Ženski fond.  

“Ukratko, glavni problem i najtragičniji rezultat raspada bivše Jugoslavije je dominantna, manipulativna operacija namernog izazivanja, konstruisanja i “proizvodnje” nacionalizama i šovinizama, mitoloških, narcističkih , nerefleksivnih, agresivnih, mrziteljskih prema drugim nacijama koje su glavni i jedini krivci za njihove patnje i “istorijske gubitke”. Za vladajuće partije, nacija je iznad svega, iznad svake ideologije. Ona je iznad svake mogućnosti različitih političkih orijentacija u okviru te iste nacije, koje su očigledan i nužan preduslov demokratije. Nacija je, tako, iznad demokratije”, jedan je od poznatih Žaraninih citata.