Preko plota

08.12.2016. 16:37:04 - Ana Stevanović (BeFem)

Jednodnevni omaž feminizmu

BeFem WorkOut: Treniraj svoj feminizam!

BeFem WorkOut

BeFem WorkOut (Foto: Jovana Popović)

U subotu, 3. decembra u prostorijama Kulturnog centra Grad u Beogradu održan je BeFem WorkOut - jednodnevni događaj posvećen feminizmu i borbama koje femnistkinje vode širom sveta. BeFem WorkOut, kao i sve inicijative u organizaciji BeFem feminističkog kulturnog centra, nastaje kao reakcija na društvene odnose u kojima sve više raste intervencija nacionalističkih i konzervativnih tendencija, a patrijarhat snažno određuje živote žena i muškaraca. U okruženju ograničavanja stečenih prava, suzbijanja slobode izražavanja i uspostavljene kontrole nad javnom reči, BeFem WorkOut je pružio priliku da se čuju alternativni, i inače marginalizovani glasovi.

BeFem WorkOut je okupio feminstkinje i feministe iz Evrope koji su diskutovali o mogućim strategijama otpora i kreiranju okruženja u kojem će se građanke i građani snažnije suprotstavljati koruptivnim delima vladajućih slojeva, dubokim klasnim razlikama, kršenju ljudskih prava i jačanju ekstremističkih pokreta na evropskom tlu. Kroz diskusije, talk show, perfomanse i muziku, okupljene aktivistkinje i aktivisti su promovisali pravo pravo na donošenje odluka o sopstvenom zdravlju, telu seksualnosti i identitetima bez osećaja straha, prinude i diskriminacije.

Panel diskusija Odbrana tela - reproduktivna prava u vreme rasta neokonzervativizma okupila je feministkinje iz Poljske, Makedonije, Hrvatske i Srbije koje su podelile svoja iskustva borbe za pravo na donošenje odluka o sopstvenom telu. Magda Poheć je prenela dragoceno iskustvo masovnih protesta žena u Poljskoj, nakon kojih je povučen predlog zakona za totalnu zabranu abortusa u ovoj zemlji. Ona je naglasila da je do tako ujedinjenog protesta došlo tek nakon što je granica pređena, i kad je predložen akt koji bi abortus potpuno zabranio, iako je u Poljskoj već na snazi izuzetno restriktivan okvir za abortus, koji nije doveo do masovnih protesta. Slična situacija vlada i u regionu. U Makedoniji  je 2013. godine izglasan zakon koji je ženama znatno otežao da prođu kroz proceduru prekida neželjene trudnoće. Protesta je bilo, ali je zakon izglasan. U Hrvatskoj se sve učestalije poseže za idejom o kriminalizaciji abortusa, a više od polovine ginekologa odbija vršiti abortuse pozivajući se na priziv savesti. Inicijative za ograničenje prava na telo postoje i u Srbiji, te je zaključak učesnica panela bio u saglasnosti da se mora glasnije govoriti o opasnosti jačanja ovakvih politika koje nastoje upravljati telima slobodnih građanki radi ostvarenja nacionalnih interesa.

(Foto: Jovana Popović)

(Foto: Jovana Popović)

Julia Scott iz Švedske je održala predavanje Body panic – ko profitira od tvog nezadovoljstva? govoreći o idealima lepote i fizičkog izgleda koji se nameću kao poželjni i u društvu prihvaćeni. Ona je u formi motivacionog govora predstavila svoje viđenje aktivizma tela (body activism) i borbe za zdravo telo, koje nikako ne sme da se poistoveti sa "mršavim telom". Julia je poentirala pričom o stigmatizaciji kroz koju prolaze "debela tela", kao i koliko često se dešava da ljudi bivaju demotivisani da leče određenu bolest, zbog toga što doktori njihovu gojaznost određuju kao osnovni uzrok bolesti.

(Foto: Jovana Popović)

(Foto: Jovana Popović)

Talk show: Zašto tako ozbiljno? okupio je sedam žena koje su govorile o tome kako praktikuju femizam u svakodnevnom životu – na tržištu rada, na sceni, prilikom odabira toga šta će da obuku, odabira partnera/ke, odnosa s prijateljima i kolegama, dok kuvaju, u prostoru javnog i privatnog. Razgovor je pokazao da je dihotomija privatno/javno veštacki proizvedena i da se feministička borba vodi uvek i svuda, te da ne možemo biti feministkinje na ulici, a ne biti feministkinje kod kuće. Između pitanja koje su postavljale Jelena Višnjić i Marija Ratković, gošće i gosti su uživali u muzičkom predahu koji su predvodile muzičarke Sara Renar iz Hrvatske, Ana Ćurčin i Marina Milošević iz Srbije.

Kabare Gadjo Dildo (Foto: Jovana Popović)

Kabare Gadjo Dildo (Foto: Jovana Popović)

Usledio je kabare šou Gadjo Dildo koji su vodile  članice feminističke pozorišne trupe Romkinja iz Rumunije Giuvlipen (na romskom: feminizam), te performans House of Flamingo werqout extravaganza koji je publiku ostavio bez daha.  

House Of Flamingo (Foto: Jovana Popović)

House Of Flamingo (Foto: Jovana Popović)

Kabare Gadjo Dildo je bacio svetlo na diskriminaciju i život onih koji su višestruko Drugi. Kroz likove Stele, Vanese i Sidonie, kroz svoj šou, ironično su pristupili temi hiperseksualizacije Romkinja koja potiče od ne-Roma, ali i minimiziranju seksualnosti Romkinja od lokalne zajednice kojoj pripadaju. Dok postavljaju pitanje da li su dovoljno dobre ne-romskom društvu, da bi mogle da budu prihvaćene, one sve vreme razmišljaju i o tome da li su dobre predstavnice romske zajednice.

Muzički program je svojim nastupom otpočela muzičarka Kezz, kantautorka koja nastupa uz looper, klavijaturu i melodiku stvarajući jedinstven i samostalan zvučni prostor u kom se prepliću i upliću melodije elektronskih i akustičnih instrumenata sa karakterističnim stilizovanim pevanjem inspirisanim tradicionalnom muzikom slovenskih naroda, nakon čega je usledio koncert ad hoc feminističkog benda Mama mora da se sluša, a posle ponoći su stejdž zauzele DJ DeadTrashSuperStar i DJ Marie Cherie za miksetama i dj pultom.

BeFem team (Foto: Jovana Popović)

BeFem team (Foto: Jovana Popović)

Galeriju fotografija i kompletan program možete pronaći na www.befem.org

BeFem Workout je organizovao BeFem feministički kulturni centar u partnerstvu sa fondacijama Kvinna till Kvinna i Global Fund for Women. 

Tagovi: ana stevanović, befem, befem workout, beograd, feminizam, gadjo dildo, julia scott, preko plota, srbija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM