U fokusu

jednake mogućnosti za sve

‘U ime ljubavi’ održana prva Parada ponosa u Prištini

‘U ime ljubavi’ održana prva Parada ponosa u Prištini

Kristina Josić

Pod motom “U ime ljubavi” danas je u Prištini održana prva kosovska Parada ponosa. Protekla je mirno i bez incidenata, prenosi Radio Sarajevo.

Parada je okupila par stotina pripadnika i pripadnica LGBT zajednice, predstavnika kosovskih institucija, civilnog društva i građana i građanki, kao i gostiju i gošća iz Srbije, BiH, Makednije, Albanije, Crne Gore i drugih europskih gradova. Okupljeni/e su nosili/e transparente sa natpisima “Sve za ljubav, ljubav za sve”, “On je ona, a ona je čovjek”, “Nisi zakazao kao roditelj ako ti je dijete LGBT, nego ako nisi u stanju da priznaš” i slične, kao i zastavice duginih boja, koje su simbol LGBT zajednice.

Sudionicima i sudionicama Parade ponosa se na početku na Trgu Skenderbeg nakratko pridružio i predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je kazao da je došao da izrazi institucionalnu podršku LGBT zajednici, da još jednom potvrdi da su sve zajednice ravnopravne i da je država Kosovo izgrađena na principima slobode i prava svih. Kolona u kojoj su bili i ministarka evropskih integracija Dhurata Hoxha i strane diplomate, kretala se centralnom pješačkom ulicom dužine oko 500 metara.

Parada je završila se na Trgu Zahir Pajaziti, gdje se prisutnima u ime LGBT zajednice Kosova obratio Lendi Mustafa. On je kazao da ta zajednica traži jednake mogućnosti za sve.

“Mi želimo da budemo jedni pored drugih, da živimo sretni jedni pored drugih i ne želimo da živimo sa mržnjom. Na ovom svijetu ima mjesta za sve”, kazao je Mustafa. Također je poručio da su svima potrebni ljubav i humanizam, jer bez toga društvo nema vrednosti.

“Ovo je dobra inicijativa, treba ih podržati. Nadam se da će Parada postati tradicionalna kao i u drugim gradovima širom svijeta”, kaže Gresa iz Prištine, koja je učestvovala i na ranije organizovanim marševima LGBT zajednice.